Faworki lane - przepis dla niecierpliwych i zabieganych [WIDEO]

Faworki lane - przepis dla niecierpliwych i zabieganych [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Faworki lane są bardzo proste do przygotowania i można je szybko usmażyć

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Faworki kojarzą się z dużą ilością pracy i sprzątania. My proponujemy genialne ułatwienie: faworki lane - szybkie, łatwe, bezstresowe i tak samo pyszne. Spróbuj. Dobre na karnawał, tłusty czwartek i na każdą inną okazję.

Składniki

  • 3-4 jajka (zależnie od wielkości)

  • 1 szklanka mleka

  • 250 g mąki pszennej

  • 1 torebka cukru wanilinowego

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 2 łyżki wódki lub innego mocnego alkoholu (brandy, whiskey, rum)

  • mniej więcej butelka oleju do smażenia lub frytury (oleju palmowego)

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Oddzielić białka od żółtek. Ubić żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i powoli dodawać mleko, alkohol i mąkę. Wszystko razem zmiksować na gładko.

  • Z białek jaj ubić sztywną pianę. Wymieszać delikatnie ciasto z pianą (już nie miksować).

  • Do szerokiego rondla wlać olej, rozgrzać go do temp. 170-180 stopni. Sprawdzić temperaturę oleju i konsystencję ciasta wlewając odrobinę ciasta na olej. Jeśli się nie przypala i szybko nabiera rumianego koloru - oznacza, że tłuszcz jest gotowy do smażenia.

  • Na gorący olej wlewamy ciasto tworząc cienkie, fantazyjne zawijasy, różne ósemki, kółka. Mają powstać cienkie pozwijane ciastka. Wlewać ciasto małymi partiami, gdyż lane faworki się bardzo szybko smażą. Smażyć z obu stron na rumiano.

  • Do wlewania ciasta na olej można użyć łyżki wazowej z dziubkiem, rękawa cukierniczego, torebki foliowej z obciętym końcem lub po prostu małego lejka.

  • Wyjmować łyżką cedzakową na papier do odcieknięcia. Gdy są jeszcze wilgotne posypywać cukrem pudrem. Ułożyć piętrowo na talerzu dopiero gdy będą całkowicie suche.

Ocena: 3,3