Ciastka ze skwarek: kruche ciasteczka z czasów PRL
Ciastka ze skwarek to niezwykle kruche ciasteczka rodem z czasów PRL. Dla jednych to symbol kulinarnego niedostatku, dla drugich wspomnienie beztroskiego dzieciństwa, gdy kruchutkie ciasteczka można było jeść garściami, aż chrzęściło. W czasach niedoborów spożywczych, reglamentacji masła i podobnych utrudnień życiowych, ciasteczka ze skwarek można było upiec zawsze i wszędzie.
Tłuszcz wieprzowy jest używany w kuchni od zarania dziejów. Szkoda, by te pyszne waniliowe ciasteczka kojarzyły się nam jedynie z czasami słusznie minionymi. Wieprzowy tłuszcz nadaje ciastkom niezwykłą kruchość, jakiej nie dorówna ani masło, ani margaryna. Słynne w świecie andaluzyjskie ciasta polvoron przygotowuje się tylko na smalcu. Do ciastek ze skwarek pasuje aromat wanilii (patrz niżej).
Pod materiałem wideo znajdziesz galerię z przepisami na inne, pyszne ciasteczka
SKŁADNIKI
- 30 dag mąki
- 15 dag skwarek (nie zrumienionych), czyli drobno posiekanego przesmażonego podgardla lub słoniny bez smalcu
- 12 dag cukru-pudru
- 1 paczka cukru wanilinowego
- 2-3 żółtka
- 125 ml kwaśnego mleka lub kefiru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 dag cukru-pudru do posypania ciastek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Skwarki przepuścić przez maszynkę, używając drobnego sitka.
- Do przesianej mąki dodać skwarki, żółtka, przesiany proszek do pieczenia, cukier, mleko i cukier wanilinowy.
- Zagnieść ciasto, następnie schłodzić go w lodówce (30 minut).
- Schłodzone ciasto rozwałkować. Wykrawać foremką ciastka, nakłuć widelcem.
- Piec w temperaturze 180°C na złoty kolor.
- Po upieczeniu oprószyć cukrem.