Ciastka z malinami i białą czekoladą

Ciastka z malinami i białą czekoladą

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Biała czekolada i maliny - doskonałe połączenie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Przepis na biszkoptowe babeczki stworzyła moja babcia, która zaczęła stosować go jeszcze zanim się urodziłam (jej przepis na małe babeczki). Maliny i biała czekolada doskonale do siebie pasują – cierpki smak malin i słodycz białej czekolady świetnie się uzupełniają - mówi twórca tego znakomitego deseru. Sprawdź, jak go przygotować.

 

Składniki

  • 1 1/2 szklanki mąki samorosnącej

  • 1/2 szklanki mąki zwykłej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia1

  • 1/2 szklanki drobnego cukru

  • 1 łyżeczka sol

  • 4 jaja

  • 3/4 szklanki zimnej wody

  • 2 łyżeczki esencji waniliowej

  • 3/4 szklanki margaryny (roztopionej)

  • 500g białej czekolady (do masy)

  • 25 g margaryny (do masy)

  • 500g masła (do kremu)

  • 1 kg cukru pudru (do kremu)

  • 400 g świeżych malin (warto zostawić kilka do dekoracji)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wymieszaj wszystkie suche składniki.

  • Oddziel białka od żółtek i przełóż do oddzielnych miseczek.

  • Ubij białka mikserem na sztywno (gdy odwrócisz miskę do góry dnem, ubite białka nie powinny wypływać). Odstaw.

  • Rozpuść margarynę i wymieszaj resztę mokrych składników z suchymi składnikami. Delikatnie zamieszaj, dodając powoli ubite białka. Nie rób tego jednak zbyt intensywnie.

  • Na dużej blasze rozłóż papier do pieczenia i nałóż na niego łyżką porcje na ciastka, pozostawiając między nimi centymetrowy odstęp. Delikatnie wygładź brzegi łyżką w taki sposób, aby wierzch pozostał płaski.

  • Piecz w temperaturze 180°C przez około 15-18 minut.

    Aby wykonać masę z białej czekolady: 500 g białej czekolady lekko rozpuść w miseczce, by zmiękła, a następnie odstaw. Dodaj 250 g margaryny i zmiksuj.

  • Aby wykonać malinowy krem maślany: 500 g masła i 1 kg cukru pudru zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj 400 g świeżych malin i zmiksuj ponownie.

  • Nałóż na ciastka najpierw malinowy krem maślany, a potem masę z białej czekolady. Ozdób malinami.

Ocena: 0