Rolada biszkoptowa z musem jabłkowym - efektowna i prosta do zrobienia
Ciastka z malinami i białą czekoladą

Autor Zdjęcia: pixabay.com
Biała czekolada i maliny - doskonałe połączenie.
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 35 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Przepis na biszkoptowe babeczki stworzyła moja babcia, która zaczęła stosować go jeszcze zanim się urodziłam (jej przepis na małe babeczki). Maliny i biała czekolada doskonale do siebie pasują – cierpki smak malin i słodycz białej czekolady świetnie się uzupełniają - mówi twórca tego znakomitego deseru. Sprawdź, jak go przygotować.
Składniki
1 1/2 szklanki mąki samorosnącej
1/2 szklanki mąki zwykłej
1 łyżeczka proszku do pieczenia1
1/2 szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka sol
4 jaja
3/4 szklanki zimnej wody
2 łyżeczki esencji waniliowej
3/4 szklanki margaryny (roztopionej)
500g białej czekolady (do masy)
25 g margaryny (do masy)
500g masła (do kremu)
1 kg cukru pudru (do kremu)
400 g świeżych malin (warto zostawić kilka do dekoracji)
Przygotowanie krok po kroku:
Wymieszaj wszystkie suche składniki.
Oddziel białka od żółtek i przełóż do oddzielnych miseczek.
Ubij białka mikserem na sztywno (gdy odwrócisz miskę do góry dnem, ubite białka nie powinny wypływać). Odstaw.
Rozpuść margarynę i wymieszaj resztę mokrych składników z suchymi składnikami. Delikatnie zamieszaj, dodając powoli ubite białka. Nie rób tego jednak zbyt intensywnie.
Na dużej blasze rozłóż papier do pieczenia i nałóż na niego łyżką porcje na ciastka, pozostawiając między nimi centymetrowy odstęp. Delikatnie wygładź brzegi łyżką w taki sposób, aby wierzch pozostał płaski.
Piecz w temperaturze 180°C przez około 15-18 minut.
Aby wykonać masę z białej czekolady: 500 g białej czekolady lekko rozpuść w miseczce, by zmiękła, a następnie odstaw. Dodaj 250 g margaryny i zmiksuj.Aby wykonać malinowy krem maślany: 500 g masła i 1 kg cukru pudru zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj 400 g świeżych malin i zmiksuj ponownie.
Nałóż na ciastka najpierw malinowy krem maślany, a potem masę z białej czekolady. Ozdób malinami.