Ciastka z dziurką: przepis Ewy Wachowicz. Idealne na święta!

2021-03-29
Świąteczne ozdoby do mieszkania
Autor: Shutterstock Święta Bożego Narodzenia wymagają stosownej oprawy, a na świątecznym stole koniecznie powinny zagościć wyśmienite wypieki. 
łatwy
60 min
4

Ciastka z dziurką według Ewy Wachowicz mogą okazać się wyśmienitą słodką przekąską świąteczną. Na pewno zasmakują wszystkim gościom!

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka
  • 1 laska wanilii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przesiej mąkę i posiekaj ją z zimnym masłem.
  • Kiedy ciasto zrobi się kruche, uformuj z niego górkę z dołeczkiem i i wlej do niego śmietanę, żółtka i miąższ z laski wanilii.
  • Zagnieć ciasto, a kiedy składniki się połączą, rozwałkuj na kształt prostokąta. Następnie złóż w kopertę i znowu rozwałkuj, a potem jeszcze raz.
  • Tak przygotowane ciasto włóż do woreczka i wstaw na około 30 minut do lodówki na pół godziny.
  • Schłodzone ciasto jeszcze raz rozwałkuj i złóż najpierw na trzy, następnie na pół. Jeszcze raz włóż do lodówki. Czynności powtórzyć należy 3-4 razy.
  • Gotowe, chłodzone ciasto rozwałkuj bardzo cienko i wykrój krążki wielkości literatki.
  • W środku każdego ciasteczka zrób niewielką dziurkę. Ciasteczka z dziurką posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp cukrem kryształem.
  • Wszystkie ciastka ułóż na blasze i piecz na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
  • Upieczone ciastka można przełożyć masą czekoladową.