Ciastka brownie: chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku

Ciastka brownie: chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku
Autor: Shutterstock Chrupiące z wierzchu, miękkie i ciągnące się w środku, ciasteczka brownie ze szklanką mleka
łatwy
45 min
4

Po co wybierać między ulubionym ciastem brownie a ukochanym ciasteczkiem czekoladowym, skoro możesz mieć jedno i drugie? Te chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku ciasteczka brownie to czekoladowy przysmak nad przysmaki. Polecam przepis na te popękane słodkości, które rozpieszczą Twoje zmysły!

Przechowywanie

Ciasteczka można przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku do 7 dni.

Zamienniki

Czekolada: wybieraj gorzką czekoladę do 70% kakao, gorzką czekoladę można zastąpić deserową. Nie polecam używania mlecznej czekolady, bo ciasteczka będą zbyt słodkie.

Wskazówki

Dlaczego ciasto jest rzadkie? W zależności od tego, jak bardzo podgrzejesz czekoladę i masło, ciasto może być cieplejsze i bardziej rzadkie. Ciasto będzie z czasem twardnieć. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, można je odstawić na 10 minut, aby się utwardziło, a następnie porcjować na przygotowane blachy.

SKŁADNIKI

  • 125 g masła, pokrojonego w dużą kostkę
  • 200 g gorzkiej czekolady, grubo posiekanej
  • 1 szklanka brązowego cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 ciemnego kakao w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka soli morskiej lub kwiatu solnego do dekoracji (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 170°C. Dwie duże blachy posmaruj olejem lub margaryną i wyłóż papierem do pieczenia.
  • Umieść posiekane masło i czekoladę w dużej żaroodpornej misce. Wstaw do mikrofalówki i ogrzewaj przez 1 minutę z dużą mocą. Dobrze wymieszaj. Ponownie ogrzewaj przez kolejne 30 sekund. Mieszaj, aż czekolada będzie całkowicie rozpuszczona, a mieszanina staje się gładka i atłasowa. W razie potrzeby wstaw do kuchenki mikrofalowej na kolejne 10 sekund, aby całkowicie stopić czekoladę. Ale uważaj, bo łatwo przypalić czekoladę, a wtedy wszystko pójdzie do kosza.
  • Do mieszaniny rozpuszczonej czekolady i masła dodaj oba rodzaje cukru, rozmącone jajka i wanilię. Mieszaj, aż dobrze się połączą.
  • Dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Mieszaj, aż dobrze się połączą. Mieszanka będzie gęsta i rzadka jak ciasto czekoladowe. Jeśli odstawisz mieszaninę na 10 minut do przestygnięcia, zgęstnieje.
  • Weź dużą łyżkę mieszanki i umieść na przygotowanej blasze, formując okrąg. Pozostaw co najmniej 3 cm (1 cal) odstęp między ciasteczkami, będą rosły. Uwaga: ciasto będzie nadal twardnieć.
  • Piecz przez 10-12 minut lub do momentu, aż na wierzchu utworzy się chrupiąca i popękana skorupka. Pozostaw do ostygnięcia na blasze przez 10 minut, a następnie przełóż na ruszt do całkowitego ostygnięcia.
  • Układając ciasta na talerzu lub w pudełku, dodaj po szczypcie soli morskiej na każde ciasteczko. Sól podkręca smak czekolady!
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej