Jeśli nie masz czasu upiec ciasteczek lub chcesz to zrobić następnego dnia, przełóż zawinięty w papier do pieczenia wałek z ciasta do dużej torby strunowej, zamknij ją i włóż do lodówki, tak by ciasto leżało płasko. Wyjmij z lodówki następnego dnia i odstaw na 10 minut, żeby odtajało. Następnie pokrój i piecz zgodnie z instrukcją powyżej.
Ciasteczka z masłem orzechowym i kawałkami czekolady: najlepszy pokarm dla mózgu

Autor Zdjęcia: materiały prasowe Buchmann
Książka Delii McCabe „Nakarm mózg” to skarbnica wiedzy oraz mnóstwo wskazówek, jak odżywiać mózg
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 24 OSÓB
„To naprawdę łatwy przepis, w którym wspaniale łączy się smak masła orzechowego i czekolady. Jeśli masz wszystkie składniki w spiżarni, możesz przygotować ten smakołyk w okamgnieniu” - przekonuje Delia McCabe w swej książce „Nakarm mózg”. Jeśli jednak nie tolerujecie orzeszków ziemnych z których jest masło orzechowe, to autorka proponuje użycie czekoladowego kremu z orzechów laskowych, a zamiast fistaszków uprażone orzechy laskowe.
Składniki
1¾ szklanki mąki bezglutenowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¼ szklanki mąki ryżowej
½ szklanki oleju kokosowego
½ szklanki masła orzechowego z kawałkami orzechów
¼ szklanki orzechów ziemnych, grubo posiekanych
¹⁄³ szklanki syropu klonowego lub ryżowego
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki esencji waniliowej
¹⁄³ szklanki bezmlecznych groszków z gorzkiej czekolady (70% zawartości kakao)
Przygotowanie krok po kroku:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 150°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Połącz wszystkie składniki w robocie kuchennym i rozdrabniaj 1 minutę, używając trybu pulsacyjnego. Składniki mają się połączyć w lepką kulę.
Przełóż masę na papier do pieczenia i za jego pomocą uformuj wałek z ciasta. Wałek pokrój na plastry o grubości 2 cm i przekładaj je na przygotowaną blachę.
Piecz 8–10 minut. Wyjmij z piekarnika, a gdy ostygną, przełóż je do szczelnego pojemnika szklanego i wstaw do lodówki.
