Ciasteczka z dyni z czekoladą: dynia na słodko

Ciasteczka z dyni z czekoladą: dynia na słodko

Autor Zdjęcia: Archiwum

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dlaczego warto upiec ciasteczka dyniowe z czekoladą? Cóż, dynia zawiera m.in. beta-karoten, wapń czy witaminy z grupy B. Ciasteczka dyniowe z czekoladą są więc bardzo zdrowe. A przede wszystkim pyszne!

Składniki

  • 1 szklanka pszennej mąki pełnoziarnistej

  • pół szklanki mąki pszennej

  • pół łyżeczki imbiru

  • pół łyżeczki sody

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • pół łyżeczki soli morskiej

  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • pół tabliczki gorzej i posiekanej czekolady

  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego

  • 1/4 szklanki oleju

  • 3/4 szklanki puree z dyni

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotowywanie ciasteczek dyniowych zacznij od zrobienia puree z dyni. Przekój dynię na pół, połóż ją na blasze piekarnika skórą do dołu i piecz w 200 stopniach przez godzinę. Potem usuń pestki, wydłub łyżką miąższ i zmiksuj go blenderem.

  • Następnie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W czasie gdy piekarnik będzie się nagrzewać, połącz w jednej misce mąkę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, sodę i sól morską, a w drugiej olej oraz cukier.

  • Do oleju i cukru dodaj dyniowe puree i wszystko razem zmiksuj. Następnie suche składniki połącz z mokrymi i wszystko razem wymieszaj drewnianą łyżką. Do składników dodaj czekoladę.

  • Przygotuj blachę do pieczenia, nałóż na nią papier do pieczenia. Na papier nakładaj uformowane ciasteczka. Gdy całe ciasto wyłożysz na papier do pieczenia, włóż blachę do piekarnika na 12-14 minut, aż ciasteczka będą rumiane.

Ocena: 2,8