Rolada biszkoptowa z musem jabłkowym - efektowna i prosta do zrobienia
Ciasteczka z dyni z czekoladą: dynia na słodko

Autor Zdjęcia: Archiwum
Ocena: 4,5
Poziom: ŚREDNI
Czas: 80 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Dlaczego warto upiec ciasteczka dyniowe z czekoladą? Cóż, dynia zawiera m.in. beta-karoten, wapń czy witaminy z grupy B. Ciasteczka dyniowe z czekoladą są więc bardzo zdrowe. A przede wszystkim pyszne!
Składniki
1 szklanka pszennej mąki pełnoziarnistej
pół szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki imbiru
pół łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki soli morskiej
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
pół tabliczki gorzej i posiekanej czekolady
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1/4 szklanki oleju
3/4 szklanki puree z dyni
Przygotowanie krok po kroku:
Przygotowywanie ciasteczek dyniowych zacznij od zrobienia puree z dyni. Przekój dynię na pół, połóż ją na blasze piekarnika skórą do dołu i piecz w 200 stopniach przez godzinę. Potem usuń pestki, wydłub łyżką miąższ i zmiksuj go blenderem.
Następnie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W czasie gdy piekarnik będzie się nagrzewać, połącz w jednej misce mąkę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, sodę i sól morską, a w drugiej olej oraz cukier.
Do oleju i cukru dodaj dyniowe puree i wszystko razem zmiksuj. Następnie suche składniki połącz z mokrymi i wszystko razem wymieszaj drewnianą łyżką. Do składników dodaj czekoladę.
Przygotuj blachę do pieczenia, nałóż na nią papier do pieczenia. Na papier nakładaj uformowane ciasteczka. Gdy całe ciasto wyłożysz na papier do pieczenia, włóż blachę do piekarnika na 12-14 minut, aż ciasteczka będą rumiane.