Ciasteczka prosiaczki z powidłami

2021-03-29
Ciasteczka prosiaczki z powidłami
Autor: Shutterstock Wesołe ciasteczka prosiaczki to pomysł na przekąskę dla dzieci.
łatwy
60 min
4

Ciasteczka prosiaczki to pyszne chrupkie przekąski nadziewane powidłami śliwkowymi. Z pewnością przypadną do gustu dzieciom, ale dorosłym też polecamy, bo są naprawdę smaczne.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 200 g masła
  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 180 g śmietany 12%
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka łyżeczek powideł śliwkowych
  • kilkanaście rodzynek lub suszonych jagód

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać miękkie masło i zagnieść, po czym dodać 3 żółtka i śmietanę. Wyrobić jednolite ciasto.
  • Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i na każde ciasto wyciąć: szklanką (głowa świnki) 2 kółka, kieliszkiem (ryjek) 1 i nożem 2 trójkąty (uszy).
  • Na połowę dużych kółek nałożyć powidła, przykryć drugim dużym kółkiem i skleić boki białkiem jaja. W małych kółkach zrobić słomka dwie dziurki, od spodu posmarować je białkiem i przykleić ryjek do głowy. Na końcu dokleić uszka a w miejsce oczek wcisnąć rodzynki lub suszone jagody.
  • Piec 20 min. w temperaturze 180 st. C.