Bezglutenowe ciasteczka gryczano-owsiane z powidłami

Bezglutenowe ciasteczka gryczano-owsiane z powidłami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Bezglutenowe ciasteczka gryczano-owsiane z powidłami są łatwe do przygotowania i bardzo smaczne

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Bezglutenowe ciasteczka gryczano-owsiane z powidłami są kruche i chrupiące, a dzięki dodatkowi domowego dżemu lub powideł także owocowo aromatyczne. Zrobisz je bardzo łatwo, a są tak smaczne, że warto od razu przygotować podwójną porcję.

Składniki

  • 120 g niepalonej (białej) kaszy gryczanej zmielonej na mąkę

  • 160 g płatków owsianych zmielonych na mąkę lub mąki owsianej

  • 80 g masła

  • 2 łyżki miodu

  • 1-2 łyżki gorącej wody

  • 1/2 łyżeczki ziaren wanilii

  • powidła lub domowy dżem - po płaskiej łyżeczce na ciasteczko

Przygotowanie krok po kroku:

  • Schłodzone masło posiekaj drobno ostrym nożem.

  • Wymieszaj oba rodzaje maki, dodaj pozostałe składniki (oprócz dżemu) i na początku siekaj nożem tak, jak zwykłe ciasto kruche, aby masło połączyło się z mąką. Następnie krótko zagnieć ciasto. Odłóż do lodówki na co najmniej 30 minut.

  • Urywaj kawałki ciasta i formuj kulki, a w nich rób palcem zagłębienia. Rozłóż ciasteczka na papierze do pieczenia i napełniaj dżemem.

  • Piecz w temperaturze 170 stopni C przez ok. 25 minut. Zostaw na blaszce do ostygnięcia.

Ocena: 2,9