Milopita: szarlotka łatwa i szybka rodem z Grecji
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Milopita (Μηλόπιτα) to grecka szarlotka z ciastem przygotowanym na oliwie. Taką szarlotkę podaje się na śniadanie, po obiedzie i na podwieczorek. To proste ciasto gwarantuje zawsze ten sam pyszny efekt.
SKŁADNIKI
- 5 jabłek
- 5 jajek
- 2 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki
- 1 i 1/2 szklanki oleju lub oczyszczonej oliwy
- 1 łyżka oleju do natłuszczenia formy
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 50 ml brandy Metaxa lub winiaku
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C.
- Jabłka obrać i pokroić na „ósemki”.
- Formę wysmarować oliwą.
- Osobno rozdzielić żółtka i białka jajek.
- W naczyniu zmieszać oliwę z cynamonem, gałką muszkatołową i goździkami. Dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dobrze wymieszać.
- Dodać brandy
- Ubić pianę z białek ze szczyptą soli.
- Do ciasta dodać w trzech porcjach ubita pianę z białek.
- Do wysmarowanej oliwą formy przełożyć ciasto, na wierzchu ułożyć cząstki jabłek.
- Piec przez 45 minut.