Kruchy placek z powidłami śliwkowymi

2021-03-29
Kruchy placek z powidłami śliwkowymi
Autor: Shutterstock Prosty w przygotowaniu i przepyszny placek ze śliwkami, to jesienny przysmak. 
łatwy
30 min
4

Placek na kruchym spodzie z powidłami śliwkowymi to znak jesieni, ale nie tylko. Smak dojrzałych śliwek zamknięty w słoiku pozwoli delektować się pysznym deserem przez całą zimę. Wypróbujcie przepis na kruchy placek z powidłami śliwkowymi i cieszcie się cudownym aromatem owoców i maślanego ciasta!

SKŁADNIKI

  • 35 dag mąki
  • 20 dag masła lub dobrej margaryny
  • 12 dag cukier puder
  • 3 żółtka 
  • 1 białko
  • cukier waniliowy
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • ćwierć łyżeczki soli
  • 1 słoik powideł śliwkowych 
  • cukier puder do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą oraz masło drobno posiekać. Można też zrobić to w malakserze. Dodać żółtka i białko szybko zagnieść ciasto. Włożyć do zamrażalnika lodówki.
  • Twarde ciasto podzielić: 2/3 zostawić do rozwałkowania na spód, a 1/3 ciast zostawić na wycięcie ozdób.
  • Większą porcję ciasta rozwałkować, wyłożyć plackiem formę do pieczenia i nałożyć na nie powidła. Pozostałe ciasto rozwałkować, wyciąć z niego ozdobne kształty np. liście, ale mogą być również serduszka i ułożyć na powidłach.
  • Piec 30 minut w temperaturze 180°C.
  • Przed podaniem posypać cukrem pudrem.