Kakakowiec z gruszkami - prosty przepis na efektowne ciasto
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Kakaowiec z gruszkami to pyszne i łatwe do przygotowania ciasto o niezwykle efektownym wyglądzie. Smakowity mariaż gorzkawego kakaowca ze słodkimi gruszkami - idealny do popołudniowej herbaty.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 250 g masła
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5-6 gruszek
- cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło rozpuścić w rondelku lub mikrofalówce. Dodać mleko, cukier, cukier wanilinowy, oraz kakao. Mieszać mikserem aż powstanie masa o jednolitej konsystencji.
- Jajka rozkłócić i dodać do masy kakaowej. Dodać tez mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Składnik i połączyć i wlać gotowe ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Gruszki obrać, zostawiając szypułki, przekroić na pół, usunąć gniada nasienne. Gruszki złożyć w całość i powkładać w ciasto zachowując równie odległości.
- Piec przez 45-50 minut, w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Po ostudzeniu można posypać ciasto cukrem pudrem.