Ciasto serowo-gruszkowe - sprawdzony przepis na pyszny deser
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          średni
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Spróbuj połączenia sernika i ciasta gruszkowego. Lekkości dodaje mu dodatkowo bezowa chmurka na wierzchu. Jak zrobić ciasto serowo-gruszkowe? Podajemy przepis.
SKŁADNIKI
- 25 dag białego zmielonego sera
 - 4 łyżki cukru
 - cukier wanilinowy
 - 6 łyżek oleju
 - 6 łyżek mleka
 - szczypta soli
 - 30 dag mąki pszennej
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - starta skórka cytrynowa
 - 4 jaja
 - 6 łyżek cukru
 - 20 dag wiórków kokosowych
 - szklanka mleka
 - łyżka budyniu waniliowego
 - 1 kg gruszek
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Twaróg utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo dodawaj olej, mleko, sól. Zmiksuj na gładką masę.
 - Nie przerywając ucierania, powoli wsypuj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
 - Dorzuć skórkę z cytryny.
 - Wyrób gładkie ciasto.
 - Przełóż ciasto na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia
 - Dwa całe jajka i dwa żółtka utrzyj z czterema łyżkami cukru, dodaj połowę wiórków kokosowych, mleko i budyń. Połącz na jednolitą masę.
 - Wylej na ciasto.
 - Ułóż obrane i pokrojone na ćwiartki gruszki.
 - Wstaw blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika. Piecz około 40 minut w temperaturze 180-190 stopni Celsjusza.
 - Pod koniec czasu pieczenia ubij dwa pozostałe białka z dwoma łyżkami cukru. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca, napełnij nią szprycę.
 - Wyjmij ciasto z piekarnika, udekoruj ubitą pianą, posyp pozostałymi wiórkami kokosowymi. Ponownie wstaw do piekarnika na 10-15 minut.