Cytrynowiec bez pieczenia: przepis na idealny deser
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Cytrynowiec bez pieczenia to łatwe ciasto dla każdego. Orzeźwiający smak cytrynowiec zawdzięcza dodatkowi likieru cytrynowego w typie włoskiego limoncello. Oprócz śmietanki, serka mascarpone i likieru potrzebne są jeszcze podłużne biszkopty. Prosty przepis na idealny deser? To rześki w smaku cytrynowiec.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek
SKŁADNIKI
- Krem cytrynowy:
- 500 ml słodkiej śmietany 30 lub 36%
- 1 galaretka cytrynowa
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- Krem śmietankowy:
- 250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 paczki podłużnych biszkoptów
- 100 ml przegotowanej wody
- 100 ml likieru cytrynowego
- skórka otarta z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacząć od kremu cytrynowego. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia.
- Śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem. Następnie, dalej miksując, dodać stopniowo płynną galaretkę.
- Pora na krem śmietankowy. Śmietanę przełożyć do dużej miski. Dodać aromat oraz cukier puder przesiany przez sitko. Mieszać mikserem, zaczynając od najniższych obrotów, powoli zwiększając prędkość.
- Gdy śmietana zostanie ubita, dodać serek mascarpone i dalej ubijać. Krem jest gotowy, gdy wszystkie składniki się połączą, a jego konsystencja będzie przypominać bardzo dobrze ubitą śmietanę.
- Przygotować poncz. Wymieszać wodę, sok z cytryny i likier cytrynowy.
- W formie wyłożonej papierem do pieczenia lub w szklanym naczyniu ułożyć biszkopty zwilżone ponczem.
- Na biszkoptach ułożyć krem śmietankowy. Następnie ułożyć kolejną warstwę biszkoptów zwilżonych ponczem.
- Na wierzchu rozsmarować krem cytrynowy. Posypać startą skórką z cytryny.
- Podawać do mocnej kawy lub herbaty razem z kieliszkiem likieru cytrynowego dla wzmocnienia smaku.