Brownie orzechowe z bezą: przepis na obłędne ciasto czekoladowe
Ciasto madera z mandarynkami! Nowy przepis na pyszne ciasto proszkowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Gęste, gąbczaste ciasto proszkowe z syropem i kandyzowanymi mandarynkami
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Co upiec na święta? Ciasto madera z mandarynkami! Oto nowy przepis na pyszne ciasto proszkowe, brytyjski klasyk spopularyzowany przez kulinarne show "Bake Off - Ale ciacho!" W tradycyjnym przepisie ciasto podawane jest z kandyzowaną cytryną. Jednak na święta Bożego Narodzenia lepiej smakują mandarynki! Polecam!
Składniki
Na ciasto:
200 g masła miękkiego, o temperaturze pokojowej
200 g cukru (niepełna szklanka)
3 duże jajka o temperaturze pokojowej
300 g mąki (2 1/2 szklanki)
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka i sok z 1 cytryny lub 1 pomarańczy lub kilku mandarynek
Na kandyzowane mandarynki:
2 szklanki cukru pudru
1 szklanka wody
8 mandarynek pokrojonych na plasterki o grubości 3 mm
oraz okrągła forma tortowa o średnicy 24 cm
Przygotowanie krok po kroku:
Ciasto: Rozgrzej piekarnik do 170°. Okrągłą formę tortową posmaruj tłuszczem.
W średniej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Odstaw na bok.
Utrzyj masło, cukier i skórkę z cytryny na średnich obrotach do uzyskania jasnej i puszystej masy (2-3 min). Dodawaj jajka pojedynczo wraz z jedną łyżką mąki na każde jajko. Po każdym jajku mieszaj do całkowitego połączenia.
Delikatnie dodaj mąkę, a następnie sok z cytryny. Wymieszaj na jednorodną masę.
Piecz przez około 1 godzinę lub do momentu, gdy drewniany patyczek (metalowy drut) wbity w środek ciasta po wyjęciu będzie czysty. Studzić w foremce przez 10 minut, a następnie umieścić na ruszcie, aby ciasto całkowicie ostygło.
Kandyzowane plastry mandarynek: Umieść cukier i wodę w dużym, płytkim rondlu. Doprowadź do wrzenia i mieszaj do rozpuszczenia. Delikatnie włóż plasterki mandarynek w jednej warstwie w rondlu. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, obracając w połowie gotowania. Ostrożnie wyjmij z rondla, ociekając nadmiar syropu i umieść na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Pozostaw do wyschnięcia w temperaturze pokojowej. W razie potrzeby zanurz w granulowanym cukrze.
Wykończenie: Ciasto polej wystudzonym syropem. Na wierzchu ułóż kandyzowane mandarynki.