Ciasto madera z mandarynkami! Nowy przepis na pyszne ciasto proszkowe

Ciasto madera z mandarynkami! Nowy przepis na pyszne ciasto proszkowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Gęste, gąbczaste ciasto proszkowe z syropem i kandyzowanymi mandarynkami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Co upiec na święta? Ciasto madera z mandarynkami! Oto nowy przepis na pyszne ciasto proszkowe, brytyjski klasyk spopularyzowany przez kulinarne show "Bake Off - Ale ciacho!" W tradycyjnym przepisie ciasto podawane jest z kandyzowaną cytryną. Jednak na święta Bożego Narodzenia lepiej smakują mandarynki! Polecam!

Składniki

  • Na ciasto:

  • 200 g masła miękkiego, o temperaturze pokojowej

  • 200 g cukru (niepełna szklanka)

  • 3 duże jajka o temperaturze pokojowej

  • 300 g mąki (2 1/2 szklanki)

  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • skórka i sok z 1 cytryny lub 1 pomarańczy lub kilku mandarynek

  • Na kandyzowane mandarynki:

  • 2 szklanki cukru pudru

  • 1 szklanka wody

  • 8 mandarynek pokrojonych na plasterki o grubości 3 mm

  • oraz okrągła forma tortowa o średnicy 24 cm

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ciasto: Rozgrzej piekarnik do 170°. Okrągłą formę tortową posmaruj tłuszczem.

  • W średniej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Odstaw na bok.

  • Utrzyj masło, cukier i skórkę z cytryny na średnich obrotach do uzyskania jasnej i puszystej masy (2-3 min). Dodawaj jajka pojedynczo wraz z jedną łyżką mąki na każde jajko. Po każdym jajku mieszaj do całkowitego połączenia.

  • Delikatnie dodaj mąkę, a następnie sok z cytryny. Wymieszaj na jednorodną masę.

  • Piecz przez około 1 godzinę lub do momentu, gdy drewniany patyczek (metalowy drut) wbity w środek ciasta po wyjęciu będzie czysty. Studzić w foremce przez 10 minut, a następnie umieścić na ruszcie, aby ciasto całkowicie ostygło.

  • Kandyzowane plastry mandarynek: Umieść cukier i wodę w dużym, płytkim rondlu. Doprowadź do wrzenia i mieszaj do rozpuszczenia. Delikatnie włóż plasterki mandarynek w jednej warstwie w rondlu. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, obracając w połowie gotowania. Ostrożnie wyjmij z rondla, ociekając nadmiar syropu i umieść na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Pozostaw do wyschnięcia w temperaturze pokojowej. W razie potrzeby zanurz w granulowanym cukrze.

  • Wykończenie: Ciasto polej wystudzonym syropem. Na wierzchu ułóż kandyzowane mandarynki. 

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).