Ciasto kukurydziane z rumem: przepis
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Sprawdzony przepis na lekkie ciasto kukurydziane ze skórką pomarańczową i rumem. Zobacz, jak je przygotować i w sezonie kukurydzianym zachwyć swoich najbliższym tym pysznym, oryginalnym wypiekiem.
SKŁADNIKI
- 10 dag masła
- 20 dag cukru
- 5 jajek
- 20 dag mąki kukurydzianej
- 10 dag mąki pszennej
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- po 4 łyżki soku pomarańczowego i rumu
- skórka starta z pomarańczy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło utrzyj z cukrem, dalej ucierając, dodawaj po jajku.
- Wsyp mąki i proszek.
- Mieszając, dodawaj po łyżce rumu i soku, na koniec skórkę.
- Piecz w przygotowanej formie keksowej godzinę w temp. 190ºC.