Bombowe ciasto z żelkami: kolorowe, zabawne, pyszne

Ciasto z żelkami
Autor: Shutterstock Ciasto z żelkami
łatwy
30 min
4

Bombowe ciasto z żelkami to pyszny biszkopt tłuszczowy z barwnymi niespodziankami. To kolorowe, zabawne i smaczne ciasto kochają dzieci i dorośli. Przygotowanie jest szalenie proste, ale należy przestrzegać kilka ważnych zasad, o których przeczytacie niżej. 

Uwagi o pieczeniu ciasta z żelkami

Przygotowanie ciasto z żelkami jest trochę czasochłonne. Najpierw należy pracowicie pokroić żelki na kawałki wielkości rodzynki. Krojenie lepkich żelków może być trochę uciążliwe, ale warto. Samo pieczenie zajmuje ponad 2 godziny, więc warto wszystko wcześniej zaplanować.

Wbrew pozorom najważniejszy jest zakup dobrej jakości żelków. Żelki powinny być kolorowe. Unikaj białych i przezroczystych, znikną w cieście. Nie warto również używać żelków barwionych na czarno, bo brzydko wyglądają po upieczeniu. Nie nadają się również żelki z płynnym nadzieniem. Żelki w kształcie misia można przekroić na 2 części, większe na 3 części. W moim domu dużym powodzeniem cieszą się wężowe żelki, łatwo się je kroi.

Żelki, nawet pocięte, są cięższe od rodzynek, czy orzechów. Istnieje ryzyko, że w trakcie pieczenia opadną na dno, a na górze będzie ich tylko kilka. Tego oczywiście nie chcemy. Aby zapobiec ich opadaniu, żelki należy dobrze oprószyć mąką. 

Ostatnim najtrudniejszym zadaniem jest wmieszanie żelków do ciasta. Nie należy być zbyt starannym, aby nie zetrzeć mąki z żelków. Po prostu zamieszajcie i nadmiernie nie rozcierajcie ciasta. Wystarczy, że surowa mąka zostanie wmieszana w ciasto.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka miękkiego masła
  • 1 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka o temperaturze pokojowej
  • 1 ¼ łyżeczki wanilii
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
  • 3 szklanki mąki (z czego odsypać 1/4 szklanki do oprószenia pokrojonych gumek)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szklanka mleka o temperaturze pokojowej
  • 400 g żelków, każdy cukiereczek pokrojonych na 3-5 kawałków

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umieść ruszt na środkowej półce piekarnika i rozgrzej piekarnik do 150°C. To nie jest błąd. Ciasto wymaga niższej temperatury pieczenia. Dwie małe formy keksowe lub jedną dużą wysmarować masłem i odstawić.
  • Pokrój żelki na niewielkie kawałki, przełóż do miseczki, posyp mąką i wymieszaj, tak, aby lepkie przekroje żelków zostały dobrze oprószone mąką.
  • Do osobnej miski przesiej pozostałą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odłóż na bok.
  • Utrzyj masło, stopniowo dodając cukier, ubijając, aż dobrze się połączy na puszystą masę. Dodawaj jajka pojedynczo, dobrze ubijając masę po dodaniu każdego jajka. Dodaj wanilię wraz z aromatem migdałów i cytryny.
  • Do masy dodaj suche składniki w trzech częściach miksując na niskich obrotach. Po dodaniu wszystkich składników ubij ciasto na średniej prędkości przez 1 minutę.
  • Delikatnie wmieszaj w ciasto posypane mąką kawałeczki żelków.
  • Przełóż ciasto do przygotowanej formy i za pomocą noża wyrównaj wierzch.
  • Piecz przez około 2 ¼ godziny lub do momentu, gdy drewniany patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie czysty. To tak zwana próba suchego patyczka.
  • Wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia w formie przez 20-30 minut, a następnie wyłóż na ruszt, aby ciasto całkowicie ostygło. Ciasto lepiej kroi się dzień lub dwa po upieczeniu.
  • Przed podaniem można go przybrać żelkami lub posypać cukrem pudrem.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej