Racuchy z jabłkami: przepis siostry Anastazji

2021-03-29
Siostra Anastazja
racuchy-z-jablkami-przepis-siostry-anastazji.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Delikatne placuszki z dodatkiem aromatycznych jabłek nadają się na niedzielne śniadanie albo poobiedni deser
łatwy
30 min
4

Pyszne i puszyste racuszki z jabłkami można podać do herbaty z imbirem lub cytryną. Najlepiej smakują gorące, posypane cukrem pudrem. Wypróbuj racuchy z jabłkami według przepisu siostry Anastazji.

SKŁADNIKI

  • 1/2 l słodkiego mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • ok. 40 dag mąki pszennej
  • tłuszcz do smażenia
  • 1/2 kg jabłek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko wymieszać z żółtkami, solą, cukrem, mąką oraz proszkiem do pieczenia lub sodą.
  • Z białek ubić pianę i lekko wymieszać do ciasta.
  • Jabłka (najlepiej miękkie np. antonówki) obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w krążki grubości ok. 1/2 cm.
  • Krążki jabłek nabijać na widelec, zanurzać w cieście i kłaść na rozgrzany tłuszcz.
  • Smażyć z obu stron. Podawać na gorąco, posypane cukrem pudrem.
Siostra Anastazja