Placki owsiane: zdrowe, smaczne i niskokaloryczne

2021-03-29
Edyta Folwarska
przepis-na-placki-owsiane-zdrowe-smaczne-i-nisko-kaloryczne.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Placki z otrąb są zdrowe, pożywne i mają sporo cennego błonnika 
łatwy
30 min
4

Placki owsiane z owocami warto spróbować zrobić samemu! Owies to idealny produkt zbożowy dla osób z grupą krwi A. Szybko się trawi, przyspiesza metabolizm i pysznie smakuje.

SKŁADNIKI

  • 6 łyżek płatków owsianych
  • ½ szklanki mleka owsianego
  • garść rodzynek
  • utarte jabłko
  • łyżeczka nasion sezamu
  • łyżka oleju kokosowego
  • skórka z limonki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Do dużej miski wrzucamy płatki owsiane i dodajemy wszystkie składniki oprócz mleka. Całość mieszamy, a następnie zalewamy mlekiem i odstawiamy na 15 minut. Masę dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnie z olejem kokosowym. Dużą łyżką formujemy okrągłe placki (mogą być cienkie i duże lub małe i grube - w zależności od naszych upodobań). Smażymy placki, dokładnie podsmażając je z obu stron, delikatnie przekręcając łopatką. Placki najlepiej smakują na ciepło, idealnie pasuje do nich kwaśna śmietana, bądź domowej roboty konfitura.
Edyta Folwarska