Mazurek różany obsypany płatkami migdałów

Mazurek różany z migdałami
Autor: Shutterstock Mazurek różany z migdałami nie tylko znakomicie smakuje, ale także pięknie wygląda.
średni
100 min
4

Przepis na mazurek z różą i migdałami - wypróbuj go na Wielkanoc! Ten prosty w wykonaniu mazurek wielkanocny będzie smakował przede wszystkim wielbicielom klasycznych wypieków. Sprawdź przepis na tradycyjne ciasto wielkanocne - mazurek przekładany różaną konfiturą.

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do dużej miski przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodaj cukier i schłodzone, pokrojone w kostkę masło. Dodaj jajko.
  • Zagnieć ciasto w jednolitą masę. Zawiń kulę w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 45 minut.
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką. Przełóż delikatnie placek do formy o wymiarach 25 x 30 cm.
  • Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C na 40 minut. Upieczone ciasto ostudź.
  • W misce połącz mascarpone z konfiturą różaną. Możesz użyć miksera, aby uzyskać jednolitą masę.
  • Masę różaną wyłóż na upieczony spód. Wierzch ciasta udekoruj płatkami migdałów.
Beszamel - Mazurki wielkanocne – historia, tradycja, sposoby zdobienia
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej