Mazurek różany obsypany płatkami migdałów
2021-03-31
średni
100 min
4
Przepis na mazurek z różą i migdałami - wypróbuj go na Wielkanoc! Ten prosty w wykonaniu mazurek wielkanocny będzie smakował przede wszystkim wielbicielom klasycznych wypieków. Sprawdź przepis na tradycyjne ciasto wielkanocne - mazurek przekładany różaną konfiturą.
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:
SKŁADNIKI
- 150 g mąki pszennej
- 150 g konfitury z róży
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 50 g cukru
- 150 g masła
- 1 jajko
- 100 g płatki migdałów
- 250 g mascarpone
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do dużej miski przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodaj cukier i schłodzone, pokrojone w kostkę masło. Dodaj jajko.
- Zagnieć ciasto w jednolitą masę. Zawiń kulę w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 45 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką. Przełóż delikatnie placek do formy o wymiarach 25 x 30 cm.
- Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C na 40 minut. Upieczone ciasto ostudź.
- W misce połącz mascarpone z konfiturą różaną. Możesz użyć miksera, aby uzyskać jednolitą masę.
- Masę różaną wyłóż na upieczony spód. Wierzch ciasta udekoruj płatkami migdałów.
Beszamel - Mazurki wielkanocne – historia, tradycja, sposoby zdobienia