Makowiec bez drożdży i zawijania: dobry przepis na ciasto z makiem
2021-11-22
łatwy
80 min
4
Makowiec bez drożdży to łatwy w przygotowaniu przepis dla zapracowanych oraz osób, które nie czują się na tyle pewnie, by samodzielnie przygotować ciasto drożdżowe, a potem zawinąć w nie masę makową. Użycie gotowej masy makowej dodatkowo skraca czas wykonania tego makowca.
Makowiec i ciasta z makiem: TOP 12 przepisów na Wigilię i Boże Narodzenie
SKŁADNIKI
- kostka masła
- 1/4 kg mąki pszennej
- 1/4 kg cukru
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 5 sporych jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- puszka gotowej masy makowej
- kilka łyżek śmietany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oddzielamy żółtka od białek jajek (jajka wyjmujemy z lodówki tuż przed rozpoczęciem przygotowania ciasta).
- Oba rodzaje mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia.
- Ubijamy piane z białek.
- Masło (wyjęte z lodówki odpowiednio wcześniej - powinno mieć temperaturę pokojową) ucieramy na puszystą masę.
- Nie przerywając mieszania dodajemy żółtka, wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki, mieszamy. Jeśli masa jest za gęsta, dodajemy nieco śmietany.
- Na koniec dodajemy ubita z białek pianę.
- Do wąskiej blaszki wkładamy połowę ciasta, na nią nakładamy masę makową z puszki i nakrywamy resztą ciasta.
- Pieczemy około 45 minut w temp. ok. 180 st. C.
Beszamel - Jak zrobić makowiec