Lukrowane zawijańce drożdzowe ze śliwkami i marcepanem

Lukrowane zawijańce drożdzowe ze śliwkami i marcepanem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Desery ze śliwkami to rozkosz dla podniebienia. Sięgajmy zatem po te pyszne owoce, kiedy mamy ich pod dostatkiem. Proponujemy przepis na rozkoszne zawijańce ze śliwkami i marcepanem. Kto raz spróbuje... będzie do nich wracał.

Składniki

  • Ciasto:

  • 400 g mąki

  • 0,5 kostki drożdży

  • 2 łyżki cukru

  • 1 łyżka masla

  • łyżeczka soli

  • mąka do podsypania

  •  

  • Nadzienie:

  • 200 g śliwek

  • 120 g marcepanu

  •  

  • Lukier:

  • 100 ml śmietany

  • łyżeczka cukru waniliowego

  •  

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże rozpuścić w niepełnej szklance ciepłej wody, dodać cukier i wymieszać.

  • Z mąki, soli, masła i rozpuszczonych drożdży zagnieść ciasto - powinno być gładkie, o jednolitej konsystencji. Przykryć i zostawić na ok. 45 min w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

  • Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić w niewielka kostkę, marcepan również pokroić w kosteczkę.

  • Ciasto rozwałkować, tak aby uzyskało kształt prostokąta i posypać równomiernie śliwkami i marcepanem, pozostawiając 2 cm wolnego ciasta od góry. Zwinąć ciasto w rulon i pokroić w krążki (ok 3 cm).

  • Ciasta ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić na 20 min.

  • Piekarnik rozgrzać do 220 stopni, wstawić do niego blachę i zredukować temperaturę do 180 stopni. Piec ok. 20 min.

  • Śmietanę wymieszać z cukrem waniliowym, i powstałym lukrem posmarować ciastka i piec jeszcze 5 min.

Ocena: 3,3