Jak zrobić muffinki walentynkowe? Podajemy dobry przepis

2021-03-29 22:26

Z okazji walentynek pary najczęściej wybierają się do restauracji lub kina, obdarowując się drobnymi upominkami. Jeśli nie masz jeszcze prezentu dla ukochanej osoby, nie panikuj. Proponujemy ci upieczenie domowych muffinek!

Jak zrobić muffinki walentynkowe? Podajemy dobry przepis

i

Autor: thinkstockphotos.com Słodkie desery na walentynki najlepiej zrobić samodzielnie
łatwy
40 min
4

SKŁADNIKI

  • 200 g mąki
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 jajko
  • 125 ml oleju słonecznikowego
  • 1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • pół opakowania czerwonych landrynek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na początku należy rozpuścić czekoladę, tak by stała się płynna. Następnie roztrzepujemy jajko. Bierzemy dwa naczynia i do jednego wrzucamy składniki suche, a do drugiego mokre. Mieszamy składniki w obu naczyniach. Następnie wlewamy (wsypujemy) składniki z obu naczyń do jednego większego naczynia i powoli mieszamy. Ciasto na muffiny jest już gotowe. Przekładamy je do foremek i wkładamy do piekarnika. Powinien on być wcześniej nagrzany do temperatury 190-200 st. C. Muffinki pieczemy, aż będą rumiane. W celu sprawdzenia, czy babeczki są gotowe, możemy nakłuć jedną z nich wykałaczką. Jeżeli po wyciągnięciu wykałaczka jest sucha - możemy wyciągać muffinki z piekarnika. Jeżeli jest mokra, czekamy 10-15 minut i powtarzamy test. Gotowe babeczki odstawiamy, by wystygły, i dekorujemy je cukrem pudrem. Landrynki wkładamy do woreczka i rozkruszamy tłuczkiem do mięsa. Następnie bierzemy blachę, wykładamy ją papierem do pieczenia i układamy foremki w kształcie serduszek. Pokruszone landrynki wkładamy do foremek i wstawiamy blachę do piekarnika. Czekamy, aż landrynki się rozpuszczą. Następnie wyjmujemy blachę, czekamy, aż serduszka ostygną, a następnie używamy ich do dekoracji muffinek.
Katarzyna Tarasiuk