Jak upiec ptysie? [sprawdzony przepis]

2021-07-19
Bożena Kowalewska
Jak upiec ptysie? [sprawdzony przepis]
Autor: thinkstockphotos.com Ptysie to doskonały deser albo dodatek do kawy
średni
60 min
4

Ptysie i eklerki przygotowuje się z tego samego rodzaju ciasta. Jest to ciasto parzone, czyli najpierw gotowane, a potem pieczone. Nie jest trudne do przygotowania, a można z niego przyrządzić zarówno coś słodkiego, jak i wytrawnego. Podajemy sprawdzony przepis na ptysie.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 250 ml wody
  • 5 dag masła
  • szczypta soli
  • 17 dag mąki
  • 5 jaj
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • nadzienie:
  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • cukier waniliowy
  • 10 dag cukru pudru
  • 30 dag malin (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wodę, masło i sól zagotować w garnku z grubym dnem. Dodać mąkę i mieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Gdy na dnie garnka zacznie tworzyć się biały nalot, ciasto należy przełożyć do miski.
  • Ciasto wyrabiamy, dodając kolejno po jednym jajku; w trakcie wsypać proszek do pieczenia. Ciasto powinno być dość gęste, tak by spływało z łyżki szklistymi soplami.
  • Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Za pomocą dwóch łyżeczek lub szprycy cukierniczej układać kopczyki ciasta wielkości mandarynki. Piec w temperaturze 180°C z termoobiegiem przez 30-40 minut na złoty kolor.
  • Jeszcze ciepłe ptysie przekroić ostrym nożem poziomo na połówki. Jeśli w środku zostanie kawałek wilgotnego ciasta, należy go usunąć.
  • Śmietanę ubić na sztywno, w połowie ubijania zacząć dodawać cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Spód ptysia napełnić kremem. Można dodać świeże maliny, wtedy trzeba nakryć je dodatkowo łyżeczką śmietany. Na wierzch położyć czapeczkę z ciasta.
Śmietana kontra śmietanka. Czym się różnią? Rodzaje, właściwości, zastosowanie
Bożena Kowalewska