Blok czekoladowy z białej czekolady: jak zrobić biały blok czekoladowy?

blok-czekoladowy-z-bialej-czekolady-jak-zrobic-bialy-blok-czekoladowy.jpg
Autor: thinkstockphotos.com
łatwy
30 min
4

Blok czekoladowy nie musi być ciemny. Doskonale wygląda i smakuje blok czekoladowy z białej czekolady wypełniony smakowitymi bakaliami. Po przekrojeniu przypomina pyszny keks. Biały blok czekoladowy może być hitem na świątecznym lub noworocznym przyjęciu. Będzie też strzałem w 10 na kinderbalu

SKŁADNIKI

  • 400 g mleka w proszku
  • 100 g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego (16 g)
  • 75 g masła
  • pół szklanki wody
  • pół tabliczki białej czekolady
  • duża paczka herbatników
  • 200 g bakalii (migdały, rodzynki, orzechy)
  • 100 g kandyzowanych owoców

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondelku rozpuść masło, dodaj wodę, cukier i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać na wolnym ogniu (do rozpuszczenia cukru). Mleko w proszku przesiać przez sito. Do mleka wlać zawartość rondelka. Dosypać bakalie, owoce, pokruszone ciastka i kawałki białej czekolady. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Zawartość misy przełożyć do formy. Deser należy dokładnie uformować w formie. Formę wstawić do lodówki na kilka godzin - najlepiej na całą noc.
Agnieszka Grotek

Dziennikarka z kilkunastoletnim stażem zawodowym w największych dziennikach w Polsce. Od lat zajmuję się tematyką gospodarczą i społeczną. Jestem autorką poradników dla przedsiębiorców i startupowców. Prowadzę debaty ekonomiczne i organizuję kongresy gospodarcze. …

więcej