Domowa, bezglutenowa "bułka tarta" - czym panierować bez glutenu
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Ta panierka, czyli domowa, bezglutenowa "bułka tarta" wykonana na bazie mąki z ciecierzycy jest nie tylko wzbogacona o białko i żelazo ale nie wchłania również tłuszczu! Doskonale nadaje się do kalafiora i fasolki szparagowej z zasmażką, czy też do panierowania kotletów. Polecamy ją nie tylko tym, którzy są na diecie bezglutenowej.
Przepis pochodzi z książki: Para w kuchni Karoliny i Macieja Szaciłło, Wydawnictwo Zwierciadło
SKŁADNIKI
- 100 g mąki z ciecierzycy
- 120 ml wody
- szczypta nierafinowanej soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, tak aby dobrze się połączyły i nie było grudek. Najlepiej zrobić to trzepaczką lub ręcznym
blenderem. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto. - Rozprowadzamy je tak, aby utworzyło cienki placek. Wkładamy go do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni z termoobiegiem.
- Pieczemy, aż ciasto będzie dobrze przypieczone i chrupiące. Gdy osiągnie ten stan, blachę wyjmujemy z piekarnika. Ciasto po lekkim przestudzeniu łamiemy na małe kawałki. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze chwilę, aż wszystkie kawałki będą wysuszone i chrupiące. Uważamy, aby ich nie przypalić.
- Po przestudzeniu kawałki mielimy w robocie kuchennym z metalowym ostrzem lub w przystawce do ręcznego blendera na „bułkę tartą”. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.