Kruche ciasto twarogowe z 3 składników: idealny przepis na spód do tarty z owocami

Kruche ciasto twarogowe z 3 składników: idealny przepis na spód do tarty z owocami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Nakłucie surowego ciasta twarogowego zapobiega tworzeniu się bąbli powietrza podczas pieczenia

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kruche ciasto twarogowe doskonale sprawdza się jako spód do tarty z owocami. Nie trzeba go wcześniej podpiekać. Do przygotowania kruchego ciasta potrzeba tylko 3 składników: mąki, masła i twarogu. Można go przygotować w malakserze lub ręcznie. Po prostu genialny przepis!

Składniki

  • 200 g mąki pszennej

  • 200 g zimnego masła lub margaryny 

  • 140 g twarożku sernikowego np. z wiaderka lub trzy razy mielonego

  • 1/4 łyżeczki soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ciasto można przygotować na dwa sposoby ręcznie lub w malakserze.

  • Ręcznie: do miski wsypać mąkę z odrobiną soli i dodać masło pokrojone na kawałki, zawartość miski rozcierać palcami do uzyskania konsystencji okruchów chleba; dodać serek i zagnieść gładkie ciasto. 

  • W malakserze: do misy malaksera dodać mąkę, sól i masło, w trybie pulsacyjnym siekać nożami, aż do uzyskania konsystencji okruchów; dodać serek i miksować do uzyskania gładkiej kuli ciasta. 

  • Ciasto włożyć na pół godziny do lodówki.

  • Następnie rozwałkować ciasto na placek wielkości formy do tarty. Wyłożyć ciastem formę. Nakłuć widelcem.

  • Na tak przygotowane ciasto można od razu wyłożyć pokrojone na plasterki jabłka, pokrojone w kostkę jabłka i śliwki lub gruszki. 

  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 40-50 minut w temperaturze 180°C

Porady jak przygotować kruche ciasto twarogowe:

Jeśli ciasto jest trochę sypkie i nie zbija się w kulę, dodaj łyżkę wody, aż się połączy i uzyska odpowiednią plastyczną konsystencję.

Surowe ciasto można przechowywać w lodówce okryte folią do 5 dni. Jeśli planujesz upiec drugą tartę w ciągu kilku dni, to warto od razu przygotować podwójną porcję ciasta. Połowę wykorzystać od razu, a drugą później.

Surowe ciasto kruche można również mrozić. Dobrze owinięte folią można przechować w zamrażarce do 6 miesięcy. Przed użyciem należy go rozmrozić. Najlepiej wyjąć go wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie

Ocena: 3,3
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).