Kruche ciasto twarogowe z 3 składników: idealny przepis na kruche ciasto do z owocami

Kruche ciasto twarogowe z 3 składników: idealny przepis na kruche ciasto do tarty z owocami
Autor: Shutterstock Nakłucie surowego ciasta twarogowego zapobiega tworzeniu się bąbli powietrza podczas pieczenia
łatwy
20 min
4

Kruche ciasto twarogowe doskonale sprawdza się jako spód do tarty z owocami. Nie trzeba go wcześniej podpiekać. Do przygotowania kruchego ciasta potrzeba tylko 3 składników: mąki, masła i twarogu. Można go przygotować w malakserze lub ręcznie. Po prostu genialny przepis!

Porady jak przygotować kruche ciasto twarogowe:

Jeśli ciasto jest trochę sypkie i nie zbija się w kulę, dodaj łyżkę wody, aż się połączy i uzyska odpowiednią plastyczną konsystencję.

Surowe ciasto można przechowywać w lodówce okryte folią do 5 dni. Jeśli planujesz upiec drugą tartę w ciągu kilku dni, to warto od razu przygotować podwójną porcję ciasta. Połowę wykorzystać od razu, a drugą później.

Surowe ciasto kruche można również mrozić. Dobrze owinięte folią można przechować w zamrażarce do 6 miesięcy. Przed użyciem należy go rozmrozić. Najlepiej wyjąć go wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie

SKŁADNIKI

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła lub margaryny 
  • 140 g twarożku sernikowego np. z wiaderka lub trzy razy mielonego
  • 1/4 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto można przygotować na dwa sposoby ręcznie lub w malakserze.
  • Ręcznie: do miski wsypać mąkę z odrobiną soli i dodać masło pokrojone na kawałki, zawartość miski rozcierać palcami do uzyskania konsystencji okruchów chleba; dodać serek i zagnieść gładkie ciasto. 
  • W malakserze: do misy malaksera dodać mąkę, sól i masło, w trybie pulsacyjnym siekać nożami, aż do uzyskania konsystencji okruchów; dodać serek i miksować do uzyskania gładkiej kuli ciasta. 
  • Ciasto włożyć na pół godziny do lodówki.
  • Następnie rozwałkować ciasto na placek wielkości formy do tarty. Wyłożyć ciastem formę. Nakłuć widelcem.
  • Na tak przygotowane ciasto można od razu wyłożyć pokrojone na plasterki jabłka, pokrojone w kostkę jabłka i śliwki lub gruszki. 
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 40-50 minut w temperaturze 180°C
Tajemnica idealnego ciasta kruchego
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej