Zupa na lato: chłodnik z zielonego groszku [przepis]
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
   
                  
          
          łatwy
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    W pełni lata, gdy wysokie temperatury zaczynają dawać się we znaki, szukamy ochłody. Zimne napoje i lody to oczywistość. A może sprawdziłyby się także obiady na zimno? Zacznijmy od zup. Łatwe do przygotowania i smaczne, takie jak chłodnik z zielonego groszku, z pewnością przyjmą się w Waszej kuchni.
SKŁADNIKI
- 45 dag masła
- 2 średnie ziemniaki
- 3 kwaśne jabłka
- 2 białe cebule
- 6 szklanek bulionu z kurczaka
- 50 dag zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
- sól, pieprz
- 150 ml śmietany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozpuścić masło, poddusić pod pokrywką obrane i pokrojone w plasterki ziemniaki, jabłka i cebulę.
- Wlać bulion, zagotować i dołożyć groszek. Gotować chwilę.
- Miksować na gładko, doprawić. Po schłodzeniu do każdego talerza zupy dodać kleks śmietany.
 
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
        