Zupa krem z awokado z kokosową nutą - aksamitny chłodnik, od którego się uzależnisz

Zupa krem z awokado z kokosową nutą - aksamitny chłodnik, od którego się uzależnisz

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ostrzegamy - ta zupa wciąga! Kiedy raz się jej spróbuje, nie ma już odwrotu. Jest niesamowicie kremowa i jedwabista, a przy tym lekko słodka, nieco pikantna, troszkę kwaskowa i cudownie kokosowa. Oto przepis na uzależniającą i super zdrową zupę krem na zimno.

Składniki

  • 2 awokado

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 świeże chili

  • 4 cebulki dymki

  • 300 g jogurtu naturalnego

  • 150 ml mleczka kokosowego z puszki

  • 0,5 warzywnej kostki bulionowej

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • sól i pieprz

  • cukier

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kostkę bulionową rozprowadzić w minimalnej ilości wrzątku. Gdy się rozpuści dolać szklankę zimnej wody.

  • Dymkę, czosnek i chili oczyścić i posiekać. Kolendrę umyć i pokroić.

  • Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ. Wrzucić do blendera.

  • Dodać czosnek, dymkę, chili i kolendrę, wlać bulion, oliwę, mleko kokosowe, sok z cytryny i jogurt.

  • Zmiksować na gładki krem, przyprawić solą i cukrem do smaku. Podawać posypane grubo zmielonym pieprzem.

Ocena: 2,6