Zupa krem z awokado z kokosową nutą - aksamitny chłodnik, od którego się uzależnisz

2021-03-29
Zupa krem z awokado i kokosa - aksamitny chłodnik, od którego się uzależnisz
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
4

Ostrzegamy - ta zupa wciąga! Kiedy raz się jej spróbuje, nie ma już odwrotu. Jest niesamowicie kremowa i jedwabista, a przy tym lekko słodka, nieco pikantna, troszkę kwaskowa i cudownie kokosowa. Oto przepis na uzależniającą i super zdrową zupę krem na zimno.

SKŁADNIKI

  • 2 awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 świeże chili
  • 4 cebulki dymki
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 150 ml mleczka kokosowego z puszki
  • 0,5 warzywnej kostki bulionowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kostkę bulionową rozprowadzić w minimalnej ilości wrzątku. Gdy się rozpuści dolać szklankę zimnej wody.
  • Dymkę, czosnek i chili oczyścić i posiekać. Kolendrę umyć i pokroić.
  • Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ. Wrzucić do blendera.
  • Dodać czosnek, dymkę, chili i kolendrę, wlać bulion, oliwę, mleko kokosowe, sok z cytryny i jogurt.
  • Zmiksować na gładki krem, przyprawić solą i cukrem do smaku. Podawać posypane grubo zmielonym pieprzem.