Wiosenny chłodnik z rzodkiewką: łatwy przepis dla każdego
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Wiosenny chłodnik z rzodkiewką to zimna zupa jedzona dla ochłody w upalny dzień. Chrupiące rzodkiewki, rześki ogórek i schłodzone kefir to trio doskonałe. Sycący, pełen wiosennej energii chłodnik z rzodkiewką doda wam siły.
SKŁADNIKI
- pęczek rzodkiewek
- 1 długi ogórek
- 2 szklanki kefiru
- szczypiorek
- koperek
- ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Rzodkiewki umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Ogórek obierz ze skórki i również zetrzyj.
Koperek i szczypiorek posiekaj i wrzuć do startych warzyw. Odsącz z nich nadmiar wody i dodaj roztarty z solą ząbek czosnku.
Przed dodaniem kefiru należy go dobrze schłodzić i spienić w blenderze.
Po dodaniu kefiru do warzyw, dopraw chłodnik solą i pieprzem, a następnie wymieszaj.
Chłodnik podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.