Grecki chłodnik z ogórków z miętą
2021-04-01
łatwy
15 min
4
Chłodnik z ogórków to doskonała potrawa na upalne dni. Można przygotować go na wiele sposobów, jednak ten przyrządzony na bazie jogurtu greckiego jest najzdrowszy i najsmaczniejszy. Sprawdź, jak go przygotować.
SKŁADNIKI
- 400 ml jogurtu typu greckiego
- 1/2 szklanki śmietany
- 6 średnich ogórków
- 2 małe cebulki dymki
- ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- pieprz ziołowy
- 3 łyżki oliwy
- sól
- koperek
- świeża mięta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki umyć, wysuszyć, odciąć końce i pokroić w drobne kawałeczki.
- Dodać czosnek, pieprz, sól, jogurt i śmietanę.
- Na oliwie delikatnie zeszklić cebulkę dymkę i dodać do chłodnika.
- Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
- Podawać posypany koperkiem i udekorowany miętą.