Chłodnik truskawkowy na miodzie: przepis na słodko-wytrawny chłodnik truskawkowy

Chłodnik truskawkowy na miodzie: przepis na słodko-wytrawny chłodnik truskawkowy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chłodnik truskawkowy na miodzie to znakomita propozycja na letnie przyjęcia.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Sezon zarówno na truskawki oraz na chłodniki trwa. Warto więc może połączyć jedno z drugim i zrobić słodki, ale przełamany słoną nutą chłodnik truskawkowy. Jak zrobić chłodnik z truskawek?

Składniki

  • 0,5 kg truskawek

  • 3 łyżki miodu

  • 2,5 łyżki soku z cytryny

  • łyżka świeżego, startego imbiru

  • 1/4 szklanki przegotowanej wody

  • 2 łyżki pokrojonego w kostkę sera feta

  • łyżka śmietany i kilka listków mięty do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Truskawki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wrzucić do garnka. Zetrzeć świeży korzeń imbiru na tarce, dodać do truskawek.

  • Wlać 1/4 szklanki przegotowanej wody, dodać 3 łyżki miodu i 2,5 łyżki soku z cytryny. Wymieszać składniki i zagotować.

  • Tak przygotowany wywar zmiksować blenderem i odstawić do wystygnięcia.

  • Aby pozbyć się pestek można go przecedzić przez sito, przecierając łyżką.

  • Jeśli jest mało słodki - można dodać brązowego cukru. Dobrze schłodzić.

  • Gotowy chłodnik wlać do talerza, dodać śmietany i pokrojonego sera feta.

  • Udekorować listkami mięty. Można go również podawać z grzankami.

Ocena: 0