Botwinka po staropolsku: przepis na zupę z młodych buraków
Chłodnik truskawkowy na miodzie: przepis na słodko-wytrawny chłodnik truskawkowy

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Chłodnik truskawkowy na miodzie to znakomita propozycja na letnie przyjęcia.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 2 OSÓB
Sezon zarówno na truskawki oraz na chłodniki trwa. Warto więc może połączyć jedno z drugim i zrobić słodki, ale przełamany słoną nutą chłodnik truskawkowy. Jak zrobić chłodnik z truskawek?
Składniki
0,5 kg truskawek
3 łyżki miodu
2,5 łyżki soku z cytryny
łyżka świeżego, startego imbiru
1/4 szklanki przegotowanej wody
2 łyżki pokrojonego w kostkę sera feta
łyżka śmietany i kilka listków mięty do dekoracji
Przygotowanie krok po kroku:
Truskawki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wrzucić do garnka. Zetrzeć świeży korzeń imbiru na tarce, dodać do truskawek.
Wlać 1/4 szklanki przegotowanej wody, dodać 3 łyżki miodu i 2,5 łyżki soku z cytryny. Wymieszać składniki i zagotować.
Tak przygotowany wywar zmiksować blenderem i odstawić do wystygnięcia.
Aby pozbyć się pestek można go przecedzić przez sito, przecierając łyżką.
Jeśli jest mało słodki - można dodać brązowego cukru. Dobrze schłodzić.
Gotowy chłodnik wlać do talerza, dodać śmietany i pokrojonego sera feta.
Udekorować listkami mięty. Można go również podawać z grzankami.