Chleb żytni - przepis na pyszne domowe pieczywo z mąką żytnią

Chleb żytni  - przepis na pyszne domowe pieczywo z mąką żytnią

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Domowy chleb żytni to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Chleb żytni pieczony w domu ma niepowtarzalny smak. Domowy chleb można upiec z dodatkiem całych ziaren namoczonych wcześniej zbóż, uprażonych nasion słonecznika, siemienia lnianego, czarnuszki, kminku. Wypróbuj nasz przepis na chleb żytni.

Składniki

  • 90 dag mąki pszennej

  • 30 dag mąki żytniej

  • 16 łyżek mąki pszennej razowej

  • 2 łyżki otrąb pszennych

  • ćwierć łyżeczki soli

  • łyżka oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zrób zaczyn: 8 łyżek mąki pszennej razowej wymieszaj z 6 łyżkami wody, przykryj papierem podziurkowanym (nakłuj widelcem) i odstaw na 4-5 dni w ciepłe miejsce. Dwa razy w ciągu doby wymieszaj zaczyn. Gdy zrobi się lekko kwaśny i zaczną się w nim pojawiać pęcherzyki powietrza, dodaj 8 łyżek mąki pszennej razowej i 5 łyżek wody, wymieszaj, przykryj papierem i przez noc trzymaj w cieple.

  • Wymieszaj mąkę pszenną, żytnią oraz sól i wsyp do zaczynu.

  • Wymieszaj i wyrabiaj całość, dolewając po trochu 2 szklanki letniej wody. Zawiń ciasto w wilgotną ściereczkę i trzymaj w cieple przez 2 godziny.

  • Następnie znowu powyrabiaj ciasto i przełóż je do wysmarowanej olejem i oprószonej otrębami formy. Po wierzchu posyp chleb otrębami i odstaw na 4 godziny w ciepłe miejsce.

  • Gdy ciasto wyrośnie, wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 st. C. Po kwadransie zmniejsz temperaturę do 170 st. C i piecz jeszcze przez godzinę.

  • Upieczony chleb pozostaw do ostygnięcia. Podawaj z domowym masłem

Ocena: 3,3