Chleb smażony w jajku

2021-03-29
Chleb smażony w jajku
Autor: Shutterstock Chleb smażony w jajku, czyli polski comfort food
łatwy
15 min
4

Chleb smażony w jajku, czyli polski comfort food - danie, które wielu z nas pozwala przywołać wspomnienia z dzieciństwa.

SKŁADNIKI

  • 4 kromki białego wiejskiego chleba (czerstwiejącego)  
  • 4 jajka
  • 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju  
  • sól, pieprz ziołowy  
  • 3–4 łyżki posiekanego drobnego szczypiorku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka roztrzepać ze śmietaną, posolić, dodać pieprz i posiekany czosnek.
  • Kromki chleba pokroić w dużą kostkę. Wymieszać z jajkami, wrzucić na rozgrzany olej.
  • Smażyć na średnim ogniu, mieszając, aż jajka się zetną, a chleb stanie się rumiany. Posypać szczypiorkiem, podawać z surówką z pomidorów i zieloną sałatą.
  • Przepis pochodzi z książki "Domowy bar mleczny".