Chleb pełnoziarnisty na zakwasie - jak upiec?

Chleb pełnoziarnisty na zakwasie - jak upiec?

Autor Zdjęcia: photos.com

Domowe wypieki są zdrowsze i smaczniejsze od tych, które można kupić w sklepie.

Chleb pełnoziarnisty własnego wypieku jest zdrowy, bez odrobiny chemii, tańszy niż w piekarni i na długo zachowuje świeżość. Naprawdę warto spróbować upiec go samemu. Podajemy przepis na chleb pełnoziarnisty na zakwasie.

Składniki na zaczyn:

  • 2 dag zakwasu żytniego

  • 20 dag mąki pszennej pełnoziarnistej

  • szklanka wody

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej

  • 3-4 łyżeczki soli

  • 25 dag jogurtu naturalnego

  • 2,5 szklanki wody

  • dodatkowo może być garść orzechów włoskich

Jak zrobić zakwas na chleb?

Zakwas stanowi bazę do zaczynu na chleb. Trzeba go zrobić na ok. 5 dni przed przygotowaniem zaczynu do wypieku chleba.

Przepis na zakwas:

Przygotowanie krok po kroku:

  • Garść mąki żytniej mieszamy z odrobiną letniej wody, tak aby powstała gęsta papka.

  • Przekładamy to do słoika, zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.

  • Przez kolejnych 5 dni do masy dodajemy garść mąki i wodę. Masę mieszamy.

Przygotowanie zaczynu

Zaczyn przygotowujemy na dzień przed planowanym wypiekiem chleba. Wszystkie składniki na zaczyn dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Przygotowanie ciasta na chleb pełnoziarnisty

Przygotowanie krok po kroku:

  • Składniki na ciasto należy wymieszać. Można to zrobić ręcznie, ale lepiej skorzystać z robota kuchennego, który wyposażony jest w funkcję zagniatania ciasta z odpowiednią końcówką. Jeśli chcemy upiec chleb z orzechami, na koniec dodajemy je do ciasta i jeszcze mieszamy (mogą też być inne bakalie, w zależności od naszych upodobań).

  • Wyrobione ciasto na chleb pełnoziarnisty wkładamy do miseczki, przykrywamy ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

  • Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, formując je w okrągłe bochenki. Jeśli nie mamy specjalnych koszyków do przygotowania chleba, używamy np. 2 durszlaków - wykładamy je ściereczkami, które posypujemy lekko mąką i wkładamy do nich ciasto na chleb.

  • Durszlaki z ciastem przykrywamy i pozostawiamy jeszcze do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny.

Jak upiec chleb?

Chlebki układamy na blasze wyłożonej pergaminem, nacinamy np. nożem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Chleb pełnoziarnisty pieczemy w temperaturze 250ºC około 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę i pieczemy jeszcze kolejne 20 minut. W trakcie pieczenia chleb spryskujemy kilka razy wodą.

Ocena: 5