Cheeseburger wołowy z boczniakami [przepis na zdrowego, domowego cheeseburgera]

Cheeseburger wołowy z boczniakami [przepis na zdrowego, domowego cheeseburgera]

Autor Zdjęcia: materiały prasowe

Cheeseburger  z lazurem, bursztynem i grillowanymi boczniakami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dzieci uwielbiają cheesburgery i inne dania na bazie kanapki. Warto jednak przygotowywać im ich zdrowe odpowiedniki: ze świeżym i samodzielnie przygotowanym mięsem wołowym.

Składniki

  • 600 g łopatki z dobrej wołowiny

  • 4 bułki

  • 4 duże kapelusze boczniaka lub 8 mniejszych

  • 80 g sera lazur

  • 80 g sera bursztyn

  • kilka kropel sosu Worcestershire

  • 2 łyżki dobrej musztardy

  • 2 łyżki majonezu

  • sól, pieprz

  • tłuszcz do smażenia

  • plasterki pomidora i cebuli (opcjonalnie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Łopatkę mielimy. Przyprawiamy solą, pieprzem i sosem Worcestershire. Całość krótko mieszamy, i formujemy 4 równe kotlety. Smażymy je na dobrze rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu lub pieczemy na grillu. Środek kotleta powinien zostać lekko różowy.

  • Opłukane i osuszone kapelusze boczniaków przesmażamy na patelni przez kilka minut, aż będą złote (najpierw od strony skóry).

  • Bułki przekrawamy i opiekamy w piekarniku, na grillu lub w tosterze.

  • Majonez mieszamy z musztardą i smarujemy wewnętrzne strony bułek. Na dolną cześć bułki kładziemy usmażony kotlet, na niego kruszymy kawałek sera lazur, następnie kapelusz boczniaka i kilka wiórków sera bursztyn. Wszystko przykrywamy górną częścią podpieczonej bułki.

  • Możemy też dodać plasterki pomidora i cebuli.

Przepis na danie z wołowiny QMP autorstwa Grzegorza Łapanowskiego – eksperta programu „QMP – wołowina zawsze dobra”

Ocena: 0