Burgerki wołowe z grilla z pesto - serwowane w cukinii

Burgerki wołowe z grilla z pesto - serwowane w cukinii

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Małe burgerki wołowe można podawać w zgrillowanych plastrach cukinii - zamiast w bułce

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Burgery wołowe  z grilla z pietruszkowym pesto, podawane w plastrach  cukinii to genialny pomysł w stylu włoskim, na grilla i piknik. Mięso o zdecydowanym smaku dobrze się komponuje z delikatną cukinią. Aromatu dodaje pietruszkowe pesto.  

Składniki

  • Burgery:

  • 250 g mielonego mięsa wołowego

  • ząbek czosnku

  • 3 łyżeczki ostrej papryki w proszku

  • jajko

  • sól pieprz

  • duża cukinia

  •  

  • Pesto

  • natka pietruszki

  • ząbek czosnku

  • garść startego parmezanu

  • oliwa z oliwek extra vergine

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wołowe mięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy. Ręcznie wyrabiamy i formujemy małe burgery

  • Cukinię myjemy i kroimy na plastry grubości 1 cm.

  • Na grillu układamy burgery i grillujemy na brązowo. Cukinię grillujemy lekko.

  • Pesto: liście natki, parmezan i czosnek miksujemy blenderem z oliwą z oliwek extra vergine na gęstą grudkowatą masę.

  • Burgerki i cukinię osączamy na papierowym ręczniku.

  • Serwujemy  burgery na plastrach cukinii posmarowanych pesto. Możemy dodać też plastry pomidora, dla ożywienia kompozycji smakowej.

Ocena: 5