Burger wołowy z ananasem z grilla

Burger wołowy z ananasem z grilla

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Burger wołowy z grillowanym ananasem smakuje wybornie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Burger wołowy z grilla to jedno z lepszych dań na letnim przyjęciu. Jeśli jeszcze nie próbowaliście z grillowanym ananasem to spróbujcie koniecznie. Grillowany świeży ananas podany ze szczyptą soli i odrobiną ostrej papryki zyskuje nowy wymiar smaku. 

Składniki

  • 600 g wołowego mięsa mielonego

  • 1 łyżeczka sosu sojowego

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

  • pieprz do smaku

  • 4 plastry świeżego ananasa 

  • pół łyżeczki ostrej papryki

  • szczypta soli

  • 4 bułki 

  • 4 liście sałaty

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mielone mięso doprawić sosem sojowym, czosnkiem, czarnym pieprzem. Dobrze wymieszać, następnie wyrabiać mięso przez 6 minut.

  • Z mięsa uformować 4 kształtne burgery. Spłaszczyć je do grubości 2 cm, najlepiej w specjalnej prasce do burgerów.

  • Burgery grillować na rozgrzanym ruszcie przez 5 minut z każdej strony. Obok ułożyć plastry ananasa oraz bułki do podpieczenia.

  • Burgery zdjąć z ognia i ostawić na 5 minut. Ananasy zdjąć oprószyć ostrą papryką i lekko posolić.

  • Na bułce ułożyć liść sałaty, burger, a na nim ananasa, przykryć drugą częścią bułki i podawać. 

Ocena: 4