Burger wołowy z ananasem z grilla

2021-03-29
Burger z ananasem z grilla
Autor: Shutterstock Burger wołowy z grillowanym ananasem smakuje wybornie
łatwy
30 min
4

Burger wołowy z grilla to jedno z lepszych dań na letnim przyjęciu. Jeśli jeszcze nie próbowaliście z grillowanym ananasem to spróbujcie koniecznie. Grillowany świeży ananas podany ze szczyptą soli i odrobiną ostrej papryki zyskuje nowy wymiar smaku. 

SKŁADNIKI

  • 600 g wołowego mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • pieprz do smaku
  • 4 plastry świeżego ananasa 
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta soli
  • 4 bułki 
  • 4 liście sałaty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mielone mięso doprawić sosem sojowym, czosnkiem, czarnym pieprzem. Dobrze wymieszać, następnie wyrabiać mięso przez 6 minut.
  • Z mięsa uformować 4 kształtne burgery. Spłaszczyć je do grubości 2 cm, najlepiej w specjalnej prasce do burgerów.
  • Burgery grillować na rozgrzanym ruszcie przez 5 minut z każdej strony. Obok ułożyć plastry ananasa oraz bułki do podpieczenia.
  • Burgery zdjąć z ognia i ostawić na 5 minut. Ananasy zdjąć oprószyć ostrą papryką i lekko posolić.
  • Na bułce ułożyć liść sałaty, burger, a na nim ananasa, przykryć drugą częścią bułki i podawać.