Zupa klopsikowa z ziemniakami i koperkiem: łatwy przepis na pyszną zupę
Przekąska z buraków: przepis na eleganckie danie z niedocenianego warzywa
Autor Zdjęcia: Shutterstock
Przekąska z buraków
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Przekąska z buraków też może być wykwintna! Buraki nie kojarzą nam się ani z eleganckim jedzeniem ani z przekąskami. Ot, banalne warzywo na ciepło podawane najczęściej do mielonych kotletów. Nie należy się jednak uprzedzać i warto spróbować nowego smaku.
Składniki
6-8 małych buraków
1 pomarańcza
2 garście rukoli
10 dag sera rokpol lub roqueforte
posiekane orzechy włoskie
garść kiełków rzodkiewki
ocet balsamiczny czerwony - najlepszy będzie długo sezonowany, który zdążył już trochę zgęstnieć
łyżka płynnego miodu
skórka otarta z 1 pomarańczy
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Nagrzej piekarnik do 230 st. C.
Zawiń każdy burak w folię aluminiową, piecz je w temp. 220 st. C przez godzinę.
Wystudź buraki, obierz i pokrój je na 1/2 centymetrowe półplasterki.
Umyj pomarańczę w gorącej wodzie, osusz i otrzyj skórkę od razu na buraczki.
Pomarańczę obierz nożem, dokładnie skrawając albedo (białą błonkę).
Wycinaj nożem cząstki owocu spomiędzy błonek, wrzuć do miski z burakami, wyciśnij sok z resztek, które zostały ci w ręku.
Na płaskim półmisku rozłóż rukolę. Wyłóż na nią buraki z pomarańczą.
Na wierzch połóż pokruszony ser i grubo posiekane orzechy włoskie.
Polej sosem i dla ozdoby posyp kiełkami rzodkiewek.