Przekąska z buraków: przepis na eleganckie danie z niedocenianego warzywa

Przekąska z buraków: przepis na eleganckie danie z niedocenianego warzywa

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Przekąska z buraków

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przekąska z buraków też może być wykwintna! Buraki nie kojarzą nam się ani z eleganckim jedzeniem ani z przekąskami. Ot, banalne warzywo na ciepło podawane najczęściej do mielonych kotletów. Nie należy się jednak uprzedzać i warto spróbować nowego smaku.

Składniki

  • 6-8 małych buraków

  • 1 pomarańcza

  • 2 garście rukoli

  • 10 dag sera rokpol lub roqueforte

  • posiekane orzechy włoskie

  • garść kiełków rzodkiewki

  • ocet balsamiczny czerwony - najlepszy będzie długo sezonowany, który zdążył już trochę zgęstnieć

  • łyżka płynnego miodu

  • skórka otarta z 1 pomarańczy

  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Nagrzej piekarnik do 230 st. C.

  • Zawiń każdy burak w folię aluminiową, piecz je w temp. 220 st. C przez godzinę.

  • Wystudź buraki, obierz i pokrój je na 1/2 centymetrowe półplasterki.

  • Umyj pomarańczę w gorącej wodzie, osusz i otrzyj skórkę od razu na buraczki.

  • Pomarańczę obierz nożem, dokładnie skrawając albedo (białą błonkę).

  • Wycinaj nożem cząstki owocu spomiędzy błonek, wrzuć  do miski z burakami, wyciśnij sok z resztek, które zostały ci w ręku.

  • Na płaskim półmisku rozłóż rukolę. Wyłóż na nią buraki z pomarańczą.

  • Na wierzch połóż pokruszony ser i grubo posiekane orzechy włoskie.

  • Polej sosem i dla ozdoby posyp kiełkami rzodkiewek. 

Ocena: 0