Sałatka z brokułów: arcydzieło na talerzu

2021-03-29
Sałatka z brokułów: arcydzieło na talerzu
Autor: Shutterstock Sałatkę z brokułów można przygotować wcześniej, a przed podaniem tylko polać sosem.
łatwy
15 min
4

Sałatka z brokułów zawsze świetnie prezentuje się na talerzu. Pamiętać należy jednak, żeby brokuły gotować krótko, aby nie straciły swojego intensywnego koloru. Brokuły mają bardzo wiele witaminy C, wapnia i żelaza. Jeść je można nawet na surowo. Brokuły możemy stosować do wielu potraw. Dobrze komponują się z sosami i makaronem, mogą być składnikiem sałatek, tart i past. Są niskokaloryczne, dlatego też są składnikiem wielu diet.

SKŁADNIKI

  • brokuły
  • natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka miodu
  • tymianek
  • pieprz
  • sól
  • płatki migdałów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brokuły podzielić na mniejsze części, umyć i zalać osolonym wrzątkiem (gdy są to większe różyczki chwilę podgotować ale tak, by się nie rozgotowały).
  • Wyjąć do miseczki i pokropić octem.
  • Czosnek i natkę pietruszki posiekać.
  • Do słoiczka wlać sok z cytryny, oliwę, musztardę, miód i przyprawy.
  • Zakręcić i potrząsnąć nim energicznie tak, by wszystkie składniki się połączyły.
  • Dodać pietruszkę i czosnek i wymieszać.
  • Sosem polać brokuły. Migdały uprażyć i posypać nimi sałatkę. Smacznego.