Biszkopt z kremem czekoladowym

2021-03-29
Jak zrobić biszkopt z kremem czekoladowym?
Autor: pixabay.com Jak zrobić biszkopt z kremem czekoladowym?
łatwy
40 min
4

Biszkopt z kremem czekoladowym to ciasto wyjątkowo łatwe do przyrządzenia. Pachnie czekoladą i wanilią, a dodatkowo nie wymaga pieczenia. Sprawdź, jak zrobić biszkopt z kremem czekoladowym.

Polecamy przepis na: Uniwersalny biszkopt tortowy: idealny do tortów

Zobacz najlepsze przepisy z CZEKOLADĄ

SKŁADNIKI

  • 5 żółtek
  • 15 dag cukru kryształu
  • 3-4 łyżki cukru wanilinowego
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 czubate łyżki ciemnego kakao
  • 2 szklanki mleka
  • 10 dag rozdrobnionej czekolady
  • 8 arkuszy jasnej żelatyny
  • 2 szklanki śmietanki 30%
  • 1 rolada biszkoptowa (gotowa)
  • rum

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko wlej do rondelka i postaw na ogniu. Namocz żelatynę.
  • Wymieszaj żółtka z cukrem kryształem i wanilinowym, kakao oraz cynamonem. Dodaj wrzące mleko i drobniutko posiekaną czekoladę.
  • Wstaw do gorącej kąpieli wodnej (rondelek z mlekiem i czekoladą ustaw na brzegach większego naczynia, w którym gotuje się woda) i ogrzewaj 5 minut, stale mieszając.
  • Do rondelka z czekoladą włóż namoczoną i odciśniętą żelatynę. Ma się rozpuścić. Krem ostudź.
  • Ubij śmietankę. Przed stężeniem ostrożnie wymieszaj krem z bitą śmietaną.
  • Formę wyłóż roladą biszkoptową pokrojoną na plasterki.
  • Przykryj plastry połową kremu, następnie połóż drugą warstwę plasterków biszkopta i znowu krem.
  • Ciasto wstaw na 2-3 godziny do lodówki, następnie wyłóż na talerz i skrop rumem.