Biszkopt tortowy oszczędny: przepis na łatwy i tani biszkopt proszkowy

Biszkopt tortowy oszczędny: przepis na łatwy i tani biszkopt proszkowy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Biszkopt można przygotować z zaledwie czterech jajek, pod warunkiem, że dodamy proszek do pieczenia.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Naturalnym środkiem spulchniającym ciasto biszkoptowe jest piana ubita z białek. Zazwyczaj na biszkopt do tortu potrzeba zużyć 8-12 jajek. Biszkopt tortowy można przygotować w sposób oszczędny z mniejszej ilości jajek, ale wtedy trzeba dodać środek spulchniający. W tym przypadku proszek do pieczenia. Oszczędny biszkopt tortowy zawsze się udaje i jest idealny do domowych tortów. 

Składniki

  • 4 jaja

  • 26 dkg cukru

  • 13 dkg mąki pszennej tortowej

  • 13 dkg mąki ziemniaczanej

  • 6 łyżek wody

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • wanilia i skórka z starta z cytryny

  • 2 dkg masła do posmarowania formy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia.

  • Żółtka utrzeć z 20 dkg cukru. 

  • Pod koniec ucierania dodawać do żółtek po 1 łyżce wody. 

  • Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania 6 dkg cukru. 

  • Pianę wyłożyć na żółtka, wsypać mąkę, dodać nasionka wyskrobane z przeciętego strączka wanilii i startą skórkę z cytryny, lekko wymieszać.

  • Ciasto wyłożyć do posmarowanej formy i upiec.

  • Po upieczeniu i wystudzeniu, przeciąć, nasączyć i przełożyć kremem. 

Ocena: 1,8