Biszkopt białkowy z makiem do tortów

Biszkopt białkowy z makiem do tortów

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Biszkopt makowy z cytrynowym lukrem to doskonałe ciasto do popołudniowej herbaty. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Biszkopt białkowy z makiem to świetna baza tortowa z dużą ilością maku. Biszkopt przygotowany na samych białkach idealnie kroi się nawet na bardzo cienkie blaty. Pasuje do tortów ze śmietankowym lub rumowym kremem, ale także jako samodzielne ciasto do herbaty. Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Biszkopt z makiem jest mało słodki i co ważne, nie kruszy się.

Składniki

  • Na małą tortownicę 18-20 cm średnicy potrzeba:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej lub zwykłej

  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 5 białek z dużych jajek

  • 4 łyżki drobnego cukru

  • pół szklanki ciepłego mleka

  • pół szklanki niebieskiego maku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka należy wyjąć z lodówki na godzinę przed przygotowaniem biszkoptu.

  • Połowę mleka (około 120 ml) i podgrzać. Dosypać mak, do takiej wysokości, by zostało około 1 cm wolnej przestrzeni przy krawędzi. Zamieszać i odstawić. 

  • W małej misce wymieszać obie mąki oraz proszek do pieczenia. 

  • Białka ubić na sztywno. Ciągle miksując wsypywać po jednej łyżce cukru. Po każdej łyżce cukru miksować białka przynajmniej minutę.

  • Dodać mak z mlekiem oraz mieszankę mąk do białek ubitych z cukrem. Zamieszać tylko do połączenia składników.

  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać powierzchnię. 

  • Biszkopt piec około 30 minut (nie dłużej jednak niż 35 minut) w piekarniku nagrzanym do 175°C z grzałką góra i dół.

  • Wyłączyć piec, uchylić drzwiczki i pozostawić biszkopt w środku na 10 minut. Dopiero po tym czasie wyjąć biszkopt z piekarnika. 

Ocena: 5