Tort bezowy Pavlova: przepis według Magdy Gessler

Tort bezowy Pavlova: przepis według Magdy Gessler

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tort bezowy Pavlova, inaczej beza Pavlova, to jeden z najpopularniejszych i najbardziej efektownych deserów

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 70 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Tort bezowy Pavlova to jeden z najbardziej lubianych tortów. Nie dość, że jest przepyszny i wygląda wspaniale, to dość łatwo go zrobić. Podajemy przepis na tort bezowy Pavlova według Magdy Gessler. Ten tort to także idealny pomysł na wykorzystanie białek pozostałych np. po smażeniu pączków.

 

Składniki

  • 200 ml białek

  • 300 g cukru

  • 400 g masła

  • 300 g cukru pudru

  • 300 ml śmietanki 36%

  • 200 g płatków migdałowych lekko uprażonych na sucho

  • 100 ml likieru Cointreau

  • 20 ml spirytusu

  • szczypta soli

  • bita śmietana i truskawki do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Białka ubijamy, dosypując cukier, aż piana będzie sztywna. Bardzo ważne jest, aby cukier wsypywać stopniowo i nie ubijać zbyt długo.

  • Ubite białka wyciskamy szprycą cukierniczą na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia. Formujemy dwa krążki o średnicy około 25 cm. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 140°C i suszymy przez 50 minut.

  • Krem migdałowy do tortu bezowego: kiedy bezy się pieką, przygotowujemy krem migdałowy. Masło z cukrem pudrem ucieramy, aż masa zbieleje. Dodajemy śmietanę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dosypujemy płatki migdałowe, dodajemy alkohol i szczyptę soli dla podkręcenia smaku.

  • Zimne krążki bezowe przekładamy kremem migdałowym. Na wierzchu układamy bitą śmietanę i truskawki. Dekorowanie tortu bezowego jest najprzyjemniejsze!

Zobacz przepis: Bezy z owocami - wilgotne i miękkie w środku!

Jeśli po zrobieniu bezy zostały ci żółtka polecamy przepis na: Zapiekane truskawki pod koglem-moglem

Ocena: 3,1