Żółta babka szafranowa - sprawdzony przepis na aromatyczną babkę o intensywnym kolorze

Babka szafranowa: sprawdzony przepis
Autor: Shutterstock Babka szafranowa ma piękny żółty kolor, który zawdzięcza dodatkowi szafranu
łatwy
50 min
4

Babka szafranowa to ciasto łatwe w przygotowaniu, puszyste i smaczne. Najlepiej smakuje w dniu pieczenia, a w czasie pieczenia wypełnia cały dom wspaniałym aromatem ciasta drożdżowego i szafranu. Szafran dodaje babce drożdżowej delikatny orientalny posmak, ciekawy zapach i intensywny żółty kolor.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z połowy mąki i drożdży rozpuszczonych w ciepłym mleku sporządzić zaczyn, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać 4 białka, skórkę z cytryny i szafran. Dokładnie wymieszać, dodać pozostałą mąkę, posolić i wyrabiać ręcznie 20 min.
  • Dodać roztopione masło, rodzynki i skórkę pomarańczową. Wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od dłoni i ścianek naczynia.
  • Przełożyć do formy wysmarowanej masłem i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto wypełni formę, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec 1 godz. Patyczek wetknięty w upieczone ciasto powinien być po wyjęciu suchy.
  • Ciepłą babę oprószyć cukrem pudrem.

Wielkanocna babka drożdżowa
Beata Lekszycka
więcej