Babka jogurtowa z cytrynowym lukrem - sprawdzony przepis na Wielkanoc

Babka jogurtowa z cytrynowym lukrem - sprawdzony przepis na Wielkanoc

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Babka jogurtowa o cytrynowym aromacie to może być przebój na wielkanocnym stole!

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Babka jogurtowa polana lukrem to ciasto delikatne i wilgotne, lekkie - w sam raz na Wielkanoc. Oczywiście możesz kupić babkę w sklepie, ale lepiej smakuje upieczona w domu. Oto nasz sprawdzony przepis.

Składniki

  • Ciasto:

  • 2 1/4 szklanki mąki tortowej

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1 1/4 szklanki cukru

  • 225 g masła, temp. pokojowa

  • 225 g jogurtu naturalnego np. greckiego

  • 3 jajka

  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

  • skórka otarta z cytryny

  • szczypta soli

  •  

  • Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 1 łyżka wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Miękkie masło miksujemy na puszystą masę razem z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, miksujemy do połączenia. Dodajemy sok oraz skórkę z cytryny oraz sól i ponownie miksujemy.

  • Mąki przesiewamy razem z proszkiem oraz sodą.  Do jajek ubitych z cukrem i masłem dodajemy w kilku porcjach przesiane suche składniki naprzemiennie z jogurtem. Kończymy dodając suche składniki.

  • Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub mąka. Przekładamy ciasto do formy i wyrównujemy szpatułką jego powierzchnię.

  • Ppieczemy w temp. 170 C przez około 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu babkę zostawiamy przy lekko uchylonych drzwiczkach na około pół godziny

  • Lukier robi się bardzo prosto - wystarczy wymieszać ze sobą dokładnie składniki, na jednolitą masę. Polewamy lukrem ciasto i dekorujemy je kandyzowaną skórką cytrynową

  •  

Ocena: 3,5