Wiśniówka z gałką muszkatołową - infuzja na wódce ziemniacznej

2021-03-29
Wiśniówka z gałką muszkatołową - infuzja na wódce ziemniacznej
Autor: Shutterstock Wiśniówka na wódce ziemniaczanej smakuje znakomicie.
łatwy
30 min
4

Wiśnie obecne są w Polsce od stuleci, stanowiąc tak popularny składnik alkoholi, że dały nazwę wódce o wiśniowym smaku. Wiśniówka to tradycyjna wódka z Polski. W przypadku braku mrożonych lub świeżych wiśni, przepis ten można zmodyfikować, dodając suszonych wiśni i słodszych wiśni z puszki.

Nalewkę można podawać w temperaturze pokojowej, z kostkami lodu lub po zmieszaniu z dużą ilością lodu w shakerze. Podajemy w kieliszkach do szotów.

Wyborne przepisy od Muzeum Polskiej Wódki:

Ananas i czerwone papryczki chili na żytniej wódce

Polskie lemoncello na wódce pszenicznej

Po zlaniu nalewki pozostałe wiśnie nasączone wódką można wykorzystać jako dodatek do deserów. Smakują doskonale w połączeniu z jogurtem, lodami i świeżo ubitą śmietaną.

SKŁADNIKI

  • 3 litry wódki z ziemniaków
  • 2 kg wiśni (mrożonych lub świeżych)
  • 16 miarek barmańskich (50 ml) cukru waniliowego
  • 8 małych (3 cm) kawałków kory cynamonu
  • 2 łyżeczki barmańskie mielonej gałki muszkatołowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyj dokładnie świeże wiśnie, wykorzystując w tym celu sitko.
  • Wsyp wiśnie na dno słoja. Dodaj cukier, cynamon i gałkę muszkatołową.
  • Zakryj szczelnie i odstaw na 3 dni (jest to tradycyjna metoda fermentacji, w wyniku której smak wódki nabiera intensywności).
  • Wymieszaj delikatnie składniki. Dodaj wódkę i wymieszaj delikatnie. 
  • Po dodaniu wódki pozostaw nalewkę na okres 5-7 dni.
  • Po upływie 5 dni sprawdzaj ją codziennie. Jeżeli nalewka jest zbyt słodka, dodaj więcej wódki.