Piwo z mniszka lekarskiego: orzeźwiający napój z mlecza

Piwo z mniszka lekarskiego: orzeźwiający napój z mlecza

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zdrowy napój orzeźwiający z pospolitego mlecza

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 180 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Piwo z mniszka lekarskiego to staromodny orzeźwiający napój z  mlecza. Mniszek lekarski pospolicie występuje na łąkach i trawnikach. Piwo gotowane na korzeniu mniszka lekarskiego było kiedyś popularnym napojem wśród pracowników hut żelaza i ceramiki. Ma przyjemny odświeżający smak, łagodzi dolegliwości żołądkowe i niestrawność oraz oczyszcza nerki i pęcherz moczowy. Zawiera poniżej 0,5% alkoholu. 

Składniki

  • 1 l pokrojonych młodych korzeni mniszka lekarskiego

  • 1 cytryna

  • 2 łyżeczki drobno startego imbiru

  • 4 l zimnej wody

  • 3 szklanki jasnobrązowego cukru

  • 1 łyżka soli kwasu winowego

  • 1 łyżka drożdży piwowarskich

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyj korzenie mniszka lekarskiego i usuń boczne korzenie włosowate. Pokrój główne korzenie na plasterki.

  • Cytrynę obierz cienko, ściętą skórkę zachowaj. Następnie wyciśnij sok z cytryny.

  • Włóż do dużego garnka pokrojone korzenie mniszka razem z imbirem, skórką z cytryny i wodą. Gotuj przez 10 minut, a następnie odcedź.

  • Do balonu lub innego dużego naczynia wlej przecedzony płyn z gotowania korzeni mniszka, dodaj cukier i sól kwasu winowego. Mieszaj, aż cukier się rozpuści.

  • Gdy płyn będzie letni, dodaj drożdże piwowarskie i sok z cytryny. Otwór naczynia okryj gazą złożoną kilka razy. Pozostaw w ciepłym pomieszczeniu przez 5 dni.

  • Przecedź przefermentowany płyn i przelej do butelek. Dobrze zakorkuj.

  • Domowe piwo z mniszka lekarskiego jest gotowe do picia po upływie około 1 tygodnia. Przy poluzowaniu korka, powinno syczeć. Nie można go przechowywać dłużej niż 3-5 tygodni.

  • Piwo przechowuj w chłodnym miejscu i codziennie sprawdzaj, czy nie jest zbyt nagazowane. Piwo trzymane w cieple rozsadzi butelko po 48 godzinach.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,3