Nalewka z węgierek: śliwówka z wanilią
2021-08-31
łatwy
30 min
4
Nalewka ze śliwek to nie śliwowica! Śliwkówka jest delikatniejsza w smaku, pełna aromatu i bez problemu przygotujesz ją w domu. Sprawdź, jak zrobić nalewkę ze śliwek węgierek z aromatem waniliowym.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
SKŁADNIKI
- 1 kg śliwek węgierek
- 1,5 l spirytusu
- 100 ml brandy lub koniaku
- 0,5 l przegotowanej wody
- skórka starta z 2 cytryn
- 1 laska wanilii
- 1,5 opakowania cukru wanilinowego
- 0,5 kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Węgierki umyć i wydrylować. Wsypać do gąsiora lub słoja, wrzucić 2 garści pestek śliwkowych, które dodadzą odrobinę goryczki.
- Wlać spirytus i odstawić w ciemne miejsce. Po około 2-3 tygodniach odlać płyn, a śliwki usunąć.
- Zagotować wodę z cukrem, cukrem wanilinowym, wydrążonym miąższem wanilii i skórką startą z cytryny.
- Mieszać, aż powstanie gęsty syrop. Przecedzić i ostudzić.
- Wystudzony syrop wlać do spirytusu, dodać brandy lub koniak, rozlać do butelek.
- Odstawić w ciemne miejsce. Nalewka powinna odczekać co najmniej 6 miesięcy, ale najlepsza jest po roku.
Dlaczego warto jeść śliwki?