Nalewka z malin - jak zrobić smaczną i zdrowotną malinówkę?

nalewka z malin
Autor: thinkstockphotos.com Nalewka z malin rozgrzewa i pomaga zwalczyć pierwsze objawy przeziębienia
łatwy
30 min
4

Domowej roboty malinówka, czyli nalewka z malin, to naturalny lek na przeziębienie i rarytas do delektowania się w kameralnym gronie. Warto mieć ją jesienią w swojej spiżarni. Sprawdź, jak zrobić rozgrzewając nalewkę z malin na bazie wódki. Oto przepis. 

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

Polecamy też:

Nalewka z malin na spirytusie

Nalewka malinowa babci Zosi - tradycyjny przepis

Nalewka z malin z miodem

Wytrawna nalewka z malin

Nalewka malinowa z rumem

Nalewka z malin na spirytusie

SKŁADNIKI

  • 1 kg malin
  • 1 l wódki
  • dużych rozmiarów słoik

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce płuczemy, po wcześniejszym ich posortowaniu. Do przetworów nie nadają się owoce uszkodzone ani takie, które mają chociażby znamię świadczące o chorobie. Z pozoru niewinnie wyglądająca zmiana może popsuć smak całej nalewki.
  • Przebrane maliny przekładamy do słoika, zasypujemy cukrem, zakręcamy słoik i odstawimy w zaciemnione miejsce na kilka dni.
  • Codziennie staramy obrócić słoik na różne strony, by cukier dokładnie się rozpuścił i dotarł we wszystkie zakamarki.
  • Kiedy maliny zaczną puszczać sok (najlepiej po około tygodniu), dolewamy alkohol. Jeżeli nalewka wydaje się być zbyt mocna, można dodać odrobinę wody. Całość odstawiamy w chłodne miejsce na około 6 tygodni.
  • Po tym czasie przelewany gotową nalewkę do butelek, używając lejka i filtra np. pieluchy tetrowej. Im dłużej nalewka będzie stała, tym bogatszy da się wyczuć w niej smak malin. Jeśli nalewkę przygotowujemy jesienią, pierwszą warto otworzyć w grudniu/styczniu.
Justyna Smolińska
więcej