Nalewka z malin - jak zrobić smaczną i zdrowotną malinówkę?
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Domowej roboty malinówka, czyli nalewka z malin, to naturalny lek na przeziębienie i rarytas do delektowania się w kameralnym gronie. Warto mieć ją jesienią w swojej spiżarni. Sprawdź, jak zrobić rozgrzewając nalewkę z malin na bazie wódki. Oto przepis.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Polecamy też:
Nalewka malinowa babci Zosi - tradycyjny przepis
SKŁADNIKI
- 1 kg malin
- 1 l wódki
- dużych rozmiarów słoik
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce płuczemy, po wcześniejszym ich posortowaniu. Do przetworów nie nadają się owoce uszkodzone ani takie, które mają chociażby znamię świadczące o chorobie. Z pozoru niewinnie wyglądająca zmiana może popsuć smak całej nalewki.
- Przebrane maliny przekładamy do słoika, zasypujemy cukrem, zakręcamy słoik i odstawimy w zaciemnione miejsce na kilka dni.
- Codziennie staramy obrócić słoik na różne strony, by cukier dokładnie się rozpuścił i dotarł we wszystkie zakamarki.
- Kiedy maliny zaczną puszczać sok (najlepiej po około tygodniu), dolewamy alkohol. Jeżeli nalewka wydaje się być zbyt mocna, można dodać odrobinę wody. Całość odstawiamy w chłodne miejsce na około 6 tygodni.
- Po tym czasie przelewany gotową nalewkę do butelek, używając lejka i filtra np. pieluchy tetrowej. Im dłużej nalewka będzie stała, tym bogatszy da się wyczuć w niej smak malin. Jeśli nalewkę przygotowujemy jesienią, pierwszą warto otworzyć w grudniu/styczniu.